• Țările europene limitează vaccinarea cu serul de la AstraZeneca
  • Cheagurile de sânge apar la 1 din 100.000 de persoane
  • Experții sunt de părere că femeile și tinerii prezintă un risc mai mare

De la incidente izolate, la coincidențe, până la studii amănunțite efectuate de Agenția Europeană a Medicamentului, s-a dovedit până la urmă că serul anti-Covid al celor de la AstraZeneca are ca efect advers rar apriția cheagurilor de sânge. Dar cât de des apar acestea mai exact? Unele țări au schimbat strategia campaniei de vaccinare la aflarea veștii.

Regatul Unit folosește cel mai mult serul de la AstraZeneca. După anunțul EMA, autoritățile britanice au confirmat și acestea legătura dintre cheaguri și ser, dar continuă să îl administreze populației, deoarece beneficiile sunt mult mai mari decât riscuri. Totuși, au schimbat un detaliu important în strategia campaniei de vaccinare: persoanele sub 30 de ani nu vor primi acest vaccin, dacă este disponibil altul, relatează CNN.

În Europa, același principiu, altă aplicare: vaccinul de la AstraZeneca se va administra doar persoanelor peste 60 de ani în țări precum Spania, Italia și Germania și celor peste 55 de ani în Franța și Belgia. România n-a aplicat însă nicio restricție în acest sens.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Din deciziile țărilor europene, putem corela un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge în rândul tinerilor, dar studiul EMA nu a prezentat date cu privire la sex și vârstă. În același studiu, aflăm că aceste cheaguri de sânge apar la 1 din 100.000 de oameni vaccinați cu acest ser. Desigur, cu cât sunt vaccinate mai multe persoane, datele pot să fluctueze, iar cercetătorii ar vedea o imagine de ansamblu mai clară.

În esență, cheagurile de sânge apar extrem de rar, există o șansă de 0,001% mai exact, iar cazurile severe apar în 1 din 250.000 de persoane vaccinate. Experții sunt de părere că femeile prezintă un risc mai mare, la fel și tinerii, dar datele prezentate până acum nu sunt suficiente pentru a demonsta acest lucru.