• AstraZeneca a dezvăluit mai multe date legate de studiul propriului vaccin Covid-19
  • Eficiența ar fi de fapt 76%, nu 79%, așa cum a declarat anterior compania
  • Un avantaj major îl constituie prețul mult mai mic al acestui vaccin

AstraZeneca a dezvăluit mai multe date legate de studiul propriului vaccin Covid-19. Wall Street Journal relatează că eficiența este de fapt 76%, nu 79%, așa cum a declarat anterior compania.

Astfel, o analiză mai amănunțită a rezultatelor, cu mai mulți subiecți, a fost efectuată, iar procentul eficacității a scăzut. Asta după ce compania a fost acuzată că a ascuns unele date ale studiului.

În același timp, un studiu independent din Statele Unite a arătat că datele transmise în primă instanță de AstraZeneca erau învechite, ceea ce le-a ridicat un semn de întrebare oficialilor de peste ocean. Se pare că, în studiul propriu anterior, compania nu administrase o doză uniformă tuturor subiecților, nu a avut un calendar de administrare bine pus la punct și cuprindea prea puțini oameni în vârstă.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Un lucru bun, totuși, este că eficacitatea vaccinului crește până la 85% dacă ne raportăm strict la persoanele de peste 65 de ani, iar în același timp oferă o protecție de 100% împotriva cazurilor severe ce ar fi necesitat spitalizare.

AstraZeneca se află, în acest moment, cu datele din acest studiu, la mijlocul „lanțului trofic” al vaccinurilor. În urma celor de la Pfizer și Moderna, care au prezentat o eficacitate de cel puțin 94%, dar în fața celor de la Johnson&Johnson, care au raportat doar 66%. Totuși, un avantaj major îl constituie prețul mult mai mic al acestui vaccin, în jur de 1,82 euro pe doză, fiind bazat pe tehnologia clasică de imunizare