- Specialiștii spun că, dacă vei consuma fructe de sezon, îți vei asigura doza optimă de vitamine și minerale.
- În schimb, dacă alegi să le cumperi în afara sezonului, vei reduce drastic porția de nutrienți.
- Majoritatea fructelor sunt transportate către SUA, ceea ce înseamnă că sunt recoltate cu mult înainte de termen.
Care sunt principalele avantaje pe care le ai dacă alegi să consumi
fructe și legume de sezon?
„Atunci când vine vorba despre consumul fructelor sau a legumelor de sezon, e nevoie să avem în minte câteva repere foarte importante și anume: cantitatea de nutrienți, gustul costul lor, cât ajungem să plătim până la urmă pentru aceste fructe și legume de sezon sau extrasezon, care este impactul asupra mediului, dar și impactul asupra producătorilor locali care produc aceste fructe legume de sezon. Cel mai important este să avem în vedere cantitatea de nutrienți. Fructele și legumele care sunt recoltate și care sunt consumate în sezonul lor natural, de cele mai multe ori au un conținut nutrițional mai ridicat, pentru că ele sunt culese la maturitate. Fiind culese la maturitate au avut timpul necesar să crească complet și să dezvolte un spectru complet de vitamine, minerale și antioxidanți.
De cealaltă parte, produsele cultivate în afara sezonului lor natural, sau cele care sunt transportate pe distanțe lungi, sunt de cele mai multe ori recoltate înainte de a fi complet coapte, ca până ce ajung la noi pe masă să aibă timp suficient să se coacă și să reziste, să nu se deterioreze. Asta face ca nutrienții să scadă, de cele mai multe ori scad drastic. Atunci când ne referim la gust, e nevoie ca gustul să fie plăcut ca să le și consumăm”, susține Anca Alungulesei, terapeut în nutriție.
Ar trebui să ne personalizăm planul alimentar în funcție de sezonul în care ne aflăm?
„Fructele și legumele de sezon sunt, de cele mai multe ori, mult mai gustoase. Acest lucru se datorează iarăși faptului că au fost recoltate în momentul în care era acel punct optim de maturitate, iar atunci fructele și legumele sunt pline de arome. Produsele care au fost cultivate în afara sezonului pot avea un gust mai puțin intens sau mai puțin satisfăcător pentru papilele noastre gustative, din cauza modificărilor care au loc în timpul transportului și a condițiilor de creștere.
În același timp, e nevoie să ne gândim și la mediu, pentru că fructele și legumele care sunt cultivate în afara sezonului pot avea un impact ecologic asupra mediului. Dacă consumăm fructe și legume de sezon, acest lucru are un impact mai redus asupra mediului. Cele care sunt cultivate în afara sezonului, din cauza modului de transport sau de depozitare, contribuie la emisii mai mici sau mai mari de de carbon. Prin consumul de fructe și legume de sezon susținem agricultura și producătorii locali. Iată că în felul acesta îi ajutăm pe fermieri, pe agricultorii și ajutăm economia locală să producă și produsele lor să fie cumpărate și consumate. În perioada aceasta și în momentul pe care îl trăim, acesta de globalizare, nu ar trebuie neapărat să excludem să consumăm și fructe care nu sunt de la noi, de sezon, însă, să le limităm oarecum consumul. Să nu schimbăm proporția și să ajungem să consumăm mai multe fructe din afara țării, iar pe cele locale să le le ignorăm”, a declarat Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, pentru Aleph News.
Citește și
- Marcel Boloş: „Decizia agenţiei de rating Fitch reconfirmă faptul că Guvernul României a adoptat măsurile corecte şi necesare”
- Sam Altman spune că este „foarte fericit” să fie căsătorit cu inginerul software Oliver Mulherin: „Mă simt diferit și mă simt mai bine”
- Johnny Ward vrea să ajungă pe cel mai înalt vârf de pe fiecare continent