• Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Matei Balș, face o radiografie a pandemiei, de la început până în prezent.
  • Acesta afirmă că „presiunea este foarte mare și încercăm să primim cât mai mulți pacienți”.
  • „Social, lucrurile au fost haotice. Dacă în primele două luni oamenii au înțeles, după aceea au simțit o nevoie compulsivă de a face lucruri ce nu trebuiau făcute”.

Medicul Cătălin Apostolescu spune că sistemul medical încearcă să primească pacienți cât mai mulți, însă la un moment dat aceștia ar trebui să fie redistribuiți pentru că se atinge capacitatea maximă a spitalului.

„Presiunea e foarte mare. Încercăm să primim cât mai mulți pacienți. La un moment dat, capacitatea spitalului e la maxim și suntem obligați să-i redistribuim”, a afirmat Cătălin Apostolescu în cadrul emisiunii.

Marius Tucă: Noi ne-am întâlnit în aprilie, înainte de Pasti. Ați făcut o declarație care a scandalizat: ziceați că o să avem 15 – 20.000 de cazuri. (…) Cum ați descrie această perioadă, în Romania și în lume, de la Paști până la Sf. Maria?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Cătălin Apostolescu: Asta a fost, din punct de vedere medical, un lucru la care ne așteptam. Social, lucrurile au fost haotice. După ce oamenii au fost foarte cooperanți în primele două luni, au crezut că totul s-a terminat… și parcă au simțit o nevoie compulsivă să facă niște lucruri care nu trebuiau făcute. Sau lucruri pe care nu le-au facut în alți ani și acum voiau să le bifeze.

„Ne-am confruntat cu indisciplină”

Cătălin Apostolescu: Ne-am confruntat cu această indisciplină, când oamenii în mod voit s-au aglomerat, nu au purtat mască. Nu mă refer la cei care neagă existența virusului.

După doua luni cu sprijin al populatiei… dupa aceea l-am pierdut. Efectele se văd: avem 100.000 de cazuri și nu ne oprim. Suntem ca o locomotivă care merge cu 100 la oră.

„Nu putem prezice ce se va întâmpla cu celelalte virusuri”

Cătălin Apostolescu: După perioada de vară, când tot românul a bifat mers la mare, vor începe școlile. Vin alegerile, care iar înseamnă deplasare de oameni, aglomerare.

Și apoi sezonul rece, când, pe lângă faptul că virusul va avea condiții mai bune de răspândire, nu putem prezice ce se va întampla cu celelalte virusuri care oricum circulă în sezonul rece: de exemplu virusul gripal.