• Oamenii de știință au efectuat un studiu pe scară largă, ale cărui rezultate au determinat câți pași ar trebui să faci zilnic pentru a reduce riscul de deces.
  • Nu este vorba de celebrii 10.000 de pași pe zi, pe care mulți îi consideră numărul de referință.
  • Dar cifra exprimată de cercetători va necesita un oarecare efort pentru persoanele care duc un stil de viață sedentar.

Oamenii de știință au efectuat un studiu pe scară largă, ale cărui rezultate au determinat câți pași ar trebui să faci zilnic pentru a reduce riscul de deces.

Nu este vorba de celebrii 10.000 de pași pe zi, pe care mulți îi consideră numărul de referință.

Dar cifra exprimată de cercetători va necesita un oarecare efort pentru persoanele care duc un stil de viață sedentar.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Cercetătorii au luat date din 15 studii existente care au adunat informații despre zeci de mii de persoane de pe patru continente. Datele au inclus sondajul de anul trecut, la care au participat 2.000 de persoane.

Aceștia au descoperit că numărul optim de pași zilnici pentru o persoană este de aproximativ șase mii pe zi – în funcție de vârstă.

Evoluția ne-a rafinat fiziologia astfel încât să putem merge pe distanțe lungi. Metabolismul nostru, sănătatea noastră cardiovasculară, oasele și mușchii și chiar sănătatea mentală sunt pregătite să fie în mișcare.

Încorporarea unei plimbări în programul nostru încărcat ne va fi de folos, ajutându-ne să trăim o viață mai lungă, mai sănătoasă și mai fericită. Desigur, este mai ușor de spus decât de făcut: mulți nu au suficient timp sau motivație pentru a se forța să meargă, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp.

Acesta este motivul pentru care companiile de tehnologie au inventat gadgeturi care ne ajută să ținem evidența pașilor noștri zilnici: satisfacția realizărilor zilnice este atât satisfăcătoare, cât și sănătoasă. Este adevărat că aceste gadgeturi au contribuit la nașterea mitului celor 10.000 de pași.

În urmă cu jumătate de secol, compania japoneză Yamasa Clock and Instrument Company a încercat să profite de entuziasmul generat de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1964 lansat pedometrul Manpo-kei. Înseamnă literalmente 10.000 de pași”.

De ce 10.000? Marketing și nimic altceva. Este un număr frumos rotund, iar un astfel de obiectiv poate fi suficient de dificil pentru a fi o provocare, dar în același timp nu pare imposibil și merită să te străduiești să îl atingi. Dar nu a existat niciun suport științific pentru această invenție și acest slogan.

Cea mai recentă meta-analiză a cercetătorilor a inclus informații colectate cu privire la sănătatea și numărul de pași a 47.471 de adulți din Asia, Australia, Europa și America de Nord. Aceștia au descoperit că cei 25% dintre adulții care făceau cei mai mulți pași în fiecare zi aveau cu 40-53% mai puține șanse de a muri decât cei aflați la coada listei.

Pentru adulții cu vârsta de 60 de ani și peste, riscul de deces poate fi redus prin efectuarea a 6.000-8.000 de pași pe zi. Mai mulți pași pot oferi și alte beneficii, dar reducerea riscului de deces nu este unul dintre ele.

Principala concluzie: avem o mulțime de dovezi că este benefic să ne mișcăm puțin mai mult decât de obicei. Mai ales pentru cei care nu sunt deja prea ocupați cu activitatea fizică”, spune co-autorul studiului, Amanda Paluch.