• Cei care s-au infectat prezintă un risc cu 51% mai ridicat de a-și pierde viața.
  • Cei vindecați de COVID-19 pot dezvolta tulburări ale sistemului nervos și metabolic.
  • Cei cu efecte pe termen lung iau medicamente pentru a trata anxietatea și durerea.

Atât specialiștii, cât și cei care au trecut prin boală spun că simptomele de COVID-19 nu trec dacă scapi de virus. Cel mai amplu studiu realizat până acum arată că simptomele pot persista și după 6 luni. Mai grav este faptul că în cazul acestor persoane pot apărea numeroase complicații.

Ce spune studiul despre efectele pe termen lung?

Cei care au făcut studiu au analizat persoane spitalizate, comparativ cu cele care nu au avut nevoie de spitalizare. S-a constatat că pacienții Covid-19 care au supraviețuit spitalizării au un risc crescut de 51% de a muri în primele șase luni de la contractarea virusului SARS-CoV-2. Alte studii spun că 10% dintre cei care trec prin boală rămân cu efecte ale bolii pe termen lung. Studiul pune accept și pe îngrijorarea medicilor cu privire la santatea psihică a acestei categorii de pacienți. Ei spun că pe termen lung ne putem confrunta chiar cu un val de sinucideri din acestă cauză.

Vezi articolul

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Studiul arată că infecția cu Sars-Cov-2 poate să favorizeze apariția unor afecțiuni extrem de diverse. De la afecțiuni respiratorii, tulburări ale sistemului nervos și probleme de sănătate mintală, până la tulburări metabolice și cardiovasculare. Durerile musculare și articulare, dar și oboseala fac și ele parte dintre cele mai întâlnite somptome pe care pacienții le resimt la mult timp după ce s-au vindecat. Cei care prezintă simptome pe termen lung au arătat, de asemenea, ca iau mai multe medicamente, inclusiv antidepresive și medicamente pentru a trata anxietatea și durerea.