- Omul de știință Theresa Schnorbach a explicat de ce putem vorbi uneori în timpul somnului – și când trebuie să mergem la un medic.
- Cunoscută oficial sub numele de somnilocvie, vorbăria în somn este un tip de parasomnie – sau activitate anormală a somnului.
- De obicei este inofensiv, dar ar putea indica o tulburare de somn mai semnificativă sau o problemă de sănătate.
Fie că vorbiți în mod complet aiurea, fie că purtați conversații trăsnite, nu se poate nega faptul că vorbitul în somn poate fi un lucru amuzant – dar de ce anume unii oameni continuă să pălăvrăgească în mod inconștient până la orele târzii?
Deși dormitul alături de o persoană care vorbește poate fi enervant, este de fapt un eveniment foarte comun care nu este considerat de obicei o problemă medicală. De fapt, aproximativ două din trei persoane vorbesc în somn la un moment dat, explică Theresa Schnorbach, cercetător în domeniul somnului. Cunoscută oficial sub numele de somnilocvie, vorbăria în somn este un tip de parasomnie – sau activitate anormală a somnului.
Theresa a declarat pentru The Sun: „De obicei este inofensiv, dar ar putea indica o tulburare de somn mai semnificativă sau o problemă de sănătate”.
Expertul, care lucrează cu Emma – The Sleep Company, a adăugat că vorbitul în somn poate avea loc atât în timpul somnului REM, cât și în timpul somnului non-REM, și poate varia de la mici murmure până la discuții întregi fără reamintire.
Ea a spus: „În general, vorbitul în somn în timpul etapelor anterioare non-REM poate fi mai ușor de înțeles, în timp ce în timpul etapelor ulterioare non-REM și REM, vorbitul în somn poate suna mai mult ca niște gemete și mormăieli. Originea conținutului vorbitului în somn rămâne o sursă de controverse în cadrul cercetării – acesta poate fi legat de evenimente recente din viața celui care doarme sau poate fi legat de activitatea de visare.”
De ce se întâmplă vorbitul în somn?
Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a determina cauzele vorbirii în somn, dar aceasta este adesea legată de lipsa somnului, a declarat specialistul. Aceasta ar putea include un mediu de somn deranjant, cum ar fi temperatura camerei sau prea multă lumină care intră în cameră.
Theresa a spus: „Factorii de risc ai vorbitului în somn includ stresul, privarea de somn și alcoolul, dar aparițiile izolate aleatorii ale vorbitului în somn sunt rareori problematice.”
„Sănătatea mintală poate avea, de asemenea, un impact asupra vorbitului în somn, această afecțiune fiind mai frecventă la cei cu afecțiuni psihice subiacente”, a adăugat ea. Omul de știință a continuat spunând că persoanele care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD) sunt mai vulnerabile la vorbitul în somn.
„Tulburările de somn, cum ar fi tulburarea comportamentală a somnului REM (RBD) și teroarea somnului, îi determină pe unii oameni să țipe în timp ce dorm. Terorile de somn, cunoscute și sub numele de terori nocturne, se caracterizează prin țipete terifiante, contorsionări și lovituri de picior. Este dificil să trezești pe cineva care suferă de teroare în somn”, a explicat ea.
Când să ceri ajutor
Somnul vorbitor poate fi diagnosticat fără a se recurge la teste.
„Sleep talking” nu este, de obicei, un motiv de îngrijorare, însă, dacă începe brusc la vârsta adultă sau implică anxietate semnificativă, țipete sau acțiuni violente, acest lucru trebuie discutat cu medicul tău. Este posibil să ai nevoie de ajutorul unui partener, al unui coleg de cameră sau al unui membru al familiei pentru a te ajuta să răspunzi la întrebări despre cât timp ai vorbit în somn și cum se prezintă”, a adăugat ea.
Dacă prezentați simptome ale unei alte probleme de somn, medicul poate solicita o înregistrare a somnului sau un test, cum ar fi un studiu al somnului. Dacă ești îngrijorat în legătură cu simptomele tale, ar trebui să consulți medicul tău de familie, în caz de urgență.