• Clujul vrea să dea start campaniei de vaccinare pentru seniori
  • Octavian Jurma, medic: „Prioritatea noastră cea mai mare este să nu risipim nici macar un singur vaccin”
  • Valeriu Gheorghiță: „Există un număr estimat de circa 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani unde se încadrează majoritatea cu boli cronice”

Îți dorești să îți vezi bunicii sănătoși și în afara oricărui pericol atunci când vine vorba de COVID. Clujul ia în calcul acest lucru și vrea să dea start campaniei de vaccinare pentru seniori. S-ar merge, astfel, în paralel cu vaccinarea personalului medical și a celor din centrele rezidențiale de vârstnici.

Octavian Jurma, medic: „Chiar aplaud această inițiativă, pentru că prioritatea noastră cea mai mare este să nu risipim nici măcar un singur vaccin. Acestea trec prin câteva etape de pregătire.”

Știi că vârstnicii, mai ales cei cu boli cronice, sunt printre categoriile cele mai vulnerabile la COVID.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Există un număr estimat de circa 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani unde se încadrează majoritatea cu boli cronice, a celor care sunt incluse în prima etapă și din punct de vedere al celor care deservesc activității sociale. Probabil ca 1-1,5 milioane de persoane.”

Planul inițial era ca vârstnicii să fie vaccinați după ce se termina imunizarea personalului din spitale.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „În etapa a doua de vaccinare este rândul pacienților imunodeprimați sau cu comorbidități și, de asemenea, va fi rândul unor categorii de populație care pot fi mai expuse riscului de infecție și trebuie protejate.”

Schimbarea de planuri ar fi binevenită, cred cei din centrele de asistență socială, dar și medicii.

Florin Moldovan, centru de asistență socială Bivolari: „Avem informații neoficiale că în jur de 15 ianuarie se va organiza activitatea de administrare a vaccinului la centru. Noi ingrijim aici persoane care nu pot fi deplasate și nu le putem duce în altă parte.”

Radu Țincu, medic specialist ATI, Spitalul Floreasca: „Dincolo de personalul medical este foarte important să acceleram vaccinarea persoanelor vulnerabile. Ele sunt cele care vor face formele severe și vor aglomera sistemul sanitar.”