• Știai că unghiile tale pot dezvălui indicii despre starea generală de sănătate?
  • O pată albă, roză, niște ondulații sau umflături pot fi un semn de boală în organism.
  • Culoarea unghiilor pot depista diverse probleme la nivelul ficatului, plămânilor și inimii.

Știai că unghiile tale pot dezvălui indicii despre starea generală de sănătate?

O pată albă, roză, niște ondulații sau umflături pot fi un semn de boală în organism. Culoarea unghiilor pot depista diverse probleme la nivelul ficatului, plămânilor și inimii.

Unghii decolorate

Unghiile decolorate, cunoscute și sub numele de leuconichie, descriu unghiile care sunt parțial sau complet albe. Culoarea albă ar putea fi rezultatul mai multor lucruri, cum ar fi traumatisme, anemie, deficiențe alimentare, boli de inimă sau de rinichi sau chiar otrăvire.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Unghii albe

Dacă unghiile sunt în mare parte albe, cu margini mai întunecate, acest lucru poate indica probleme hepatice.

Unghii galbene

Una dintre cele mai frecvente cauze ale unghiilor galbene este o infecție fungică. Pe măsură ce infecția se agravează, unghiile se pot îngroșa și se pot rupe. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi o boală tiroidiană severă, o boală pulmonară, diabet sau psoriazis.

Unghii albăstrui

Unghiile cu o nuanță albăstruie pot însemna că organismul nu primește suficient oxigen. Acest lucru ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Unele probleme cardiace pot fi asociate cu unghiile albăstrui.

Unghii ondulate

Dacă suprafața unghiei este ondulată sau cu gropițe, acesta poate fi un semn timpuriu de psoriazis sau de artrită inflamatorie. Decolorarea unghiei este frecventă, pielea de sub unghie poate părea brun-roșiatică.

Unghii fragile

Unghiile uscate, fragile, care se crapă sau se rup frecvent, au fost legate de bolile tiroidiene. Crăparea sau ruperea combinată cu o nuanță gălbuie se datorează mai degrabă unei infecții fungice.

Unghii roase

Să-ți rozi unghiile poate să nu fie nimic mai mult decât un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar putea beneficia de tratament. Unghiile roase au fost de asemenea legate de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă nu o poți opri, merită să discuți cu medicul tău.

Unghiile sunt doar o parte din puzzle

Deși modificările unghiilor însoțesc multe afecțiuni, aceste aspecte sunt rareori primul semn. Și multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive, nu toată lumea cu unghii albe are hepatită. Dacă te îngrijorează aspectul unghiilor, consultă un medic sau un dermatolog.