- Mihaela Bilic și Marius Tucă au abordat alimentația din mai multe unghiuri, subliniind avantajele pentru noi toți, în direct, la Aleph News.
- Sezonul de toamnă-iarnă ne bate la ușă și organismul nostru are nevoie de imunitate crescută mai mult ca niciodată, mai ales în perioada de răceli, viroze și Covid.
- Ce trebuie să facem pentru o imunitate imbatabilă, cum ne hrănim, de ce proteine, de ce vitamine avem acum cea mai mare nevoie?
Știi în ce constă dieta intuitivă și care e legătura ei cu emoțiile? Îți explică medicul nutriționist Mihaela Bilic, autoarea acestei diete.
Medicul ne-a recomandat pentru întărirea imunității un măr special numit Red Love, încrucișat, un soi la care s-a lucrat 20 de ani, iar în țară crește într-o singură livadă lângă Sebeș. Este un fruct bogat în antioxidanți si este acidulat.
Mihaela Bilic: Trebuie să ne murdărim cu mâncarea, să intrăm în contact cu ea, simțurile noastre să fie satisfăcute, n-am ajuns niciodată să mâncăm suficient pește. Dacă ai de ales între a dormi și a mânca, dormi, ca să slăbești: cine doarme, postește!
Melatonina e hormonul secretat se organism care te liniștește. Toată viața mea m-am luptat cu mâncarea pentru păstrarea siluetei, n-am găsit soluția să mâncăm și cât ne-am dori și să nu punem kilograme. Am încercat să aduc argumente pentru masa de seară. Ar trebui să fie 5-6 ore între mese, doar copiii în creștere au nevoie de gustări. Dacă vrem să slăbim, gustarea nu e justificată. Aș face ciorba românească un brand de țară
Impărțirea farfuriei: jumătate legume, un sfert proteine, un sfert carbohidrați – farfuria ideală trebuie să conțină toate grupele de alimente. Dacă vrei să slăbești, dispar carbohidrații.
Persoanele matinale sunt mai productive dimineața. Dimineața nu simt nevoia de mâncare. Sfatul e să așteptăm semnalele senzației de foame. Micul dejun e masa luată de la trezire până la 3 ore după. Senzația de a mânca e în continuu prezentă. Toleranța la foame, să învățăm să trăim cu ea, să mâncăm pe la ora 7-8.
Dacă nu mâncăm ciorbă, să bem apă în timpul mesei, să ținem stomacul plin cu cât mai puțină mâncare. Avem ochii mai mari decât stomacul. Senzația de foame e o chestiune pentru care trebuie să așteptăm puțin, există un exercițiu – exercițiul foamei.
Dieta intuitivă: la 1900 oamenii mâncau ce aveau și dacă aveau, acum avem tot ce vrem și mâncăm cât de mult putem, industria alimentară și mai mult și mai ieftin. Mintea ne manipulează. Înainte să educi copiii, ei manâncă impulsiv. Trebuie să mâncăm cu simțurile: văz, miros, auz. Dacă ești bun, te mănânc. Un produs care arată bine ne va cuceri chiar daca gustul si mirosul nu sunt cele mai bune.