- De la debutul pandemiei, la nivel mondial s-au înregistrat 114.087.271 cazuri de coronavirus
- Pe 28 martie 2020 a fost confirmat primul caz de coronavirus din Timişoara
- În Timiş s-au înregistrat 5% din cazurile de la nivel naţional şi 4% din totalul deceselor
A trecut un an de când COVID-19 a ajuns în România. Un an în care cu toţii am învăţat câte ceva. Noi, să ne protejăm de viruşi. Oricare ar fi ei. Medicii, să gestioneze o pandemie.
Dar, mai sunt multe de făcut. Asta este părerea medicului Virgil Musta.
Virgil Musta, medic infecţionist Spitalul Victor Babeş Timişoara: „Suntem mai bine pregătiţi din punct de vedere mental, ştim ce trebuie să facem. Trebuie să gândim un sistem de spitale, sau de zone de spital, care să permită izolarea acestor pacienţi. Principala problemă a internărilor au fost spitalele vechi, cu un număr mare de paturi, care nu creau posibilitatea de a izola aceşti pacienţi şi de a nu contamina pe alţii.
Musta a avut primul bolnav de coronavirus pe 28 februarie. Era al doilea caz din România. O femeie de 38 de ani, care călătorise în Italia.
Virgil Musta, 29 februarie 2020: „Este doar uşor necăjită pentru întreaga atmosferă care s-a creat în jurul ei. În momentul în care nu mai are simptomatologie, vom face primul test. Dacă acesta este negativ, se va face şi al doilea test. La două teste negative va fi externată.”
Aşa era procedura în urmă cu un an. OMS nici nu declarase încă pandemia. Iar locurile pentru pacienţii COVID în spitale, erau limitate. La Timişoara au fost alocate 6 locuri. Apoi, o secţie întreagă şi mai târziu, tot spitalul.