• La începutul lunii octombrie, CE a comandat 500.000 de doze de Remdesivir
  • Vinerea aceasta, OMS a actualizat avizul cu privire la utilizarea Remdesivirului în tratarea pacienților cu Covid-19
  • Remdesivirul nu mai este recomandat de OMS. Fie se reziliază contractul, fie vor fi multe doze în cadrul UE, pentru alte boli

La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a comandat 500.000 de doze de Remdesivir, a cărui utilizare ca tratament împotriva Covidului nu mai este acum recomandată de OMS.

Anunțul a provocat, fără îndoială, câteva discuții la Bruxelles. Vinerea aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat avizul cu privire la utilizarea remdesivirului ca tratament împotriva Covid-19. Agenția nu mai recomandă acum utilizarea acestui medicament.

O decizie surpriză care vine la o lună și jumătate după o comandă masivă de 500.000 de doze făcută de Comisia Europeană pentru a veni în ajutorul statelor membre care ar întâmpina dificultăți.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Clauzele decisive ale contractului

Detaliile contractului semnat de Comisia Europeană nu au fost dezvăluite. Întrebarea este dacă există clauză de reziliere. Fie există o clauză de retragere, iar Uniunea Europeană poate anula cu ușurință comanda, fie nu există nicio clauză specifică, iar autoritățile s-au grăbit.

Dacă Comisia Europeană ar onora contractul, ar avea totuși soluții alternative. Țările Uniunii Europene ar putea să îl folosească pentru o altă boală, așa cum se întâmplă în prezent, si nu pentru Covid-19. Dar UE va ajunge să aibă un stoc prea mare – mai multe doze care riscă să expire.

Remdesivirul are particularitatea de a fi un medicament care nu a fost inițial destinat tratamentului pacienților infectați cu Covid-19.