- La începutul lunii octombrie, CE a comandat 500.000 de doze de Remdesivir
- Vinerea aceasta, OMS a actualizat avizul cu privire la utilizarea Remdesivirului în tratarea pacienților cu Covid-19
- Remdesivirul nu mai este recomandat de OMS. Fie se reziliază contractul, fie vor fi multe doze în cadrul UE, pentru alte boli
La începutul lunii octombrie, Comisia Europeană a comandat 500.000 de doze de Remdesivir, a cărui utilizare ca tratament împotriva Covidului nu mai este acum recomandată de OMS.
Anunțul a provocat, fără îndoială, câteva discuții la Bruxelles. Vinerea aceasta, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat avizul cu privire la utilizarea remdesivirului ca tratament împotriva Covid-19. Agenția nu mai recomandă acum utilizarea acestui medicament.
O decizie surpriză care vine la o lună și jumătate după o comandă masivă de 500.000 de doze făcută de Comisia Europeană pentru a veni în ajutorul statelor membre care ar întâmpina dificultăți.
Clauzele decisive ale contractului
Detaliile contractului semnat de Comisia Europeană nu au fost dezvăluite. Întrebarea este dacă există clauză de reziliere. Fie există o clauză de retragere, iar Uniunea Europeană poate anula cu ușurință comanda, fie nu există nicio clauză specifică, iar autoritățile s-au grăbit.
Dacă Comisia Europeană ar onora contractul, ar avea totuși soluții alternative. Țările Uniunii Europene ar putea să îl folosească pentru o altă boală, așa cum se întâmplă în prezent, si nu pentru Covid-19. Dar UE va ajunge să aibă un stoc prea mare – mai multe doze care riscă să expire.
Remdesivirul are particularitatea de a fi un medicament care nu a fost inițial destinat tratamentului pacienților infectați cu Covid-19.