• În ciuda tuturor indicațiilor și avertismentelor privind utilizarea sigură a medicamentelor, automedicația cu paracetamol sau ibuprofen este încă relativ frecventă în Europa.
  • Din cauza pandemiei Covid-19 și a efectelor adverse ușoare ale vaccinurilor, atât paracetamolul, cât și ibuprofenul au redevenit populare.
  • Dar când să luați unul sau celălalt și, este posibil să le amestecați?

Care sunt efectele asupra sănătății atunci când paracetamolul și ibuprofenul sunt combinate. Deși combinarea celor două medicamente este, în esență, sigură, este important să se facă într-un mod corect din punct de vedere medical.

În ciuda tuturor indicațiilor și avertismentelor privind utilizarea sigură a medicamentelor, automedicația cu paracetamol sau ibuprofen este încă relativ frecventă în Europa. Și, la fel ca în cazul oricărui alt medicament, nu ar trebui să fie atât de ușor de luat fără prescripție medicală.

Deși este adevărat că, în doze mici, aceste medicamente sunt de obicei sigure, există mai multe persoane care își depășesc doza obișnuită sau le iau pentru orice afecțiune fără o rețetă adecvată. La persoanele sănătoase nu ar trebui să existe efecte adverse, dar există întotdeauna excepții, iar la persoanele cu anumite patologii acestea pot fi total contraindicate.

Recomandări

UCRAINA POATE LOVI RUSIA
ÎNCEPE G20 LA RIO
CINE A FOST BELA KAROLYI?
ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
FOODSERVICE FOR YOU

Diferența între Paracetamol și Ibuprofen

Din cauza pandemiei Covid-19 și a efectelor adverse ușoare ale vaccinurilor, atât paracetamolul, cât și ibuprofenul au redevenit populare. Dar când să luați unul sau celălalt și, este posibil să le amestecați?

Pe de o parte, paracetamolul este un analgezic și antipiretic, adică ameliorează simptome precum durerea, febra sau disconfortul. Este cel mai ușor analgezic, dar nu mai puțin puternic. Este, în general, mai sigur de utilizat decât ibuprofenul, dar nu este lipsit de contraindicații sau efecte adverse în anumite cazuri. De fapt, dozele excesive pot fi foarte dăunătoare și chiar letale.

Ibuprofenul, pe de altă parte, este un medicament antiinflamator nesteroidian sau AINS, cu funcții similare cu paracetamolul: ameliorează simptome precum durerea, febra și inflamația articulară sau musculară. În cazul său, are mai multe contraindicații decât paracetamolul și nu trebuie luat în caz de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare sau cerebrovasculare sau boli renale, printre altele.

Luarea lor împreună este sigură

Pentru afecțiuni ușoare, de scurtă durată, cum ar fi răceala comună – și excluzând întotdeauna un caz de Covid-19 ușor – cel mai bine este să începeți cu un singur medicament, fie paracetamol, fie ibuprofen. În caz de stare de rău sau febră, paracetamolul este o opțiune mai bună, în timp ce pentru durerile musculare, ibuprofenul poate fi o opțiune mai bună, deși ambele au potențial analgezic.

De asemenea, este întotdeauna recomandabil să citiți etichetele medicamentelor și dozajul adecvat al acestora.

În anumite cazuri, este obișnuit ca acestea să fie prescrise împreună și alternativ: la fiecare 4-6 ore, paracetamol sau ibuprofen.
În aceste ocazii, scopul este de a prelungi efectul ambelor, având în vedere că este posibil ca îmbunătățirile să nu apară în timpul celor 8 ore de separare tipice. Chiar și așa, vom încerca întotdeauna să prescriem cât mai puține medicamente, cu atât mai bine. Această practică este sigură, dar nu este ideală. Și ar trebui să fie întotdeauna convenit în prealabil cu medicul.

De asemenea, este necesar să se știe de ce se ia acest tratament. Odată ce se administrează o doză de medicament, cantitatea acestuia crește în organism și se reduce pe parcursul orelor; cu toate acestea, este posibil ca simptomele să se manifeste chiar dacă medicamentul nu și-a redus suficient nivelul în organism.
În aceste cazuri, nu se recomandă scurtarea perioadei tipice de 8 ore între dozele aceluiași medicament, deci alternați cu un alt medicament pentru a evita un potențial supradozaj.

Care este doza maximă?

Chiar și așa, trebuie avut grijă să se asigure că nu se depășește doza maximă a niciunuia dintre medicamente. În cazul ibuprofenului, este puternic descurajată depășirea a 600 mg la fiecare 8 ore, în timp ce în cazul paracetamolului nu trebuie depășite 1000 mg la fiecare 8 ore. Aceste limite trebuie respectate chiar și atunci când se alternează între ele.
În plus, trebuie luate în considerare și alte medicamente.

Medicamentele antiinflamatoare nu trebuie amestecate între ele și nici nu trebuie depășită doza unuia dintre aceste medicamente prin „amestecuri”, deoarece există medicamente combinate care conțin în compoziția lor o parte din paracetamol, ibuprofen sau alte medicamente antiinflamatoare.

Și, așa cum se recomandă întotdeauna, cu cât mai puține medicamente, cu atât mai bine. Dacă nu vă simțiți bine sau dacă aveți o febră ușoară (dar nu febră), cea mai bună opțiune este să încercați să nu luați nimic.