• Conform filozofiilor orientale, partea stângă a corpului este complet diferită de cea dreaptă.
  • Chiar și unele tradiții budiste includ în poruncile lor ca călugării să doarmă pe partea stângă.
  • Deși sună ciudat, odihna și dormitul pe partea stângă are multe beneficii pentru sănătate.

Conform filozofiilor orientale, partea stângă a corpului este complet diferită de cea dreaptă. Chiar și unele tradiții budiste includ în poruncile lor ca călugării să doarmă pe partea stângă. Deși sună ciudat, odihna și dormitul pe partea stângă are multe beneficii pentru sănătate.

Partea stângă a corpului este partea dominantă pentru sistemul limfatic. Cea mai mare parte a limfei se scurge în canalul toracic situat în partea stângă. În drumul său, limfa transportă proteine, metaboliți ai glucozei și deșeuri care sunt curățate de ganglionii limfatici pentru a fi drenate în partea stângă. Prin urmare, în medicina orientală, se crede pe scară largă că bolile din partea stângă a corpului se pot datora unei congestii cronice a sistemului limfatic.

Conform Ayurveda, congestia limfei duce la saturarea ficatului și a sângelui cu substanțe toxice. Simptomele primare ale congestiei limfatice apar pe partea stângă a corpului înainte de a se muta în partea dreaptă.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Dacă te simți obosit după masă, vechea medicină indiană Ayurveda recomandă să te întinzi pe partea stângă timp de 10 minute atunci când te odihnești după prânz. Timpul de odihnă nu trebuie să depășească 10 minute și este diferit de somnul de după-amiază, care este de obicei de 20 de minute sau mai mult.

Stomacul și pancreasul sunt, de asemenea, situate pe partea stângă. Când te culci pe partea stângă, acest lucru permite o digestie optimă și eficientă. Alimentele se deplasează în mod natural prin stomac, iar enzimele pancreatice sunt secretate treptat, nu toate deodată, așa cum se întâmplă dacă te culci pe partea dreaptă. Pentru că ficatul și vezica biliară se află pe partea dreaptă.

Odihna pe partea stângă stimulează sistemul digestiv

Odihna pe partea stângă le permite să elibereze în tractul digestiv enzimele lor valoroase, care emulsionează grăsimile și neutralizează acizii gastrici. Atunci când sistemul digestiv este stimulat în acest fel, ciclul de digestie este mai scurt și nu te lasă să te simți slăbit la sfârșitul după-amiezii. Te vei simți plin de energie. Așadar, încearcă să te odihnești 10 minute pe partea stângă după ce mănânci.

Dormitul pe partea stângă permite gravitației să împingă mai ușor deșeurile corporale din intestinul subțire în intestinul gros pentru o mai bună defecație. Intestinul subțire elimină toxinele prin valva ileocecală, situată pe partea dreaptă a corpului, la începutul colonului. Acesta este situat în partea dreaptă a corpului, traversează abdomenul și coboară pe partea stângă. În timpul nopții, continuând să dormi pe partea stângă, deșeurile se deplasează mai ușor spre colonul descendent, iar dimineața vor fi prezente scaunele.

Pentru cea mai bună funcționare a inimii

Peste 80% din volumul inimii este situat în partea stângă a corpului. Dacă dormi pe partea stângă, limfa care se scurge spre inimă va fi dirijată de gravitație și va ajuta mușchiul cardiac să lucreze în timpul somnului.

Aorta, care este cea mai mare arteră din organism, iese din partea superioară a inimii și se curbează spre stânga înainte de a coborî în abdomen. Atunci când dormi pe partea stângă, inima pompează mai ușor sângele în aorta descendentă. De asemenea, dormitul pe partea stângă permite intestinelor să se îndepărteze de vena cavă, care transportă sângele înapoi la inimă.

Splina face parte din sistemul limfatic și este situată, de asemenea, în partea stângă a corpului. Funcția sa este cea a unui ganglion limfatic mare, care filtrează limfa și, în plus, sângele. Atunci când te culci pe partea stângă, întoarcerea fluidelor către splină este mai ușoară și este facilitată de gravitație.

Sistemul limfatic drenează toate celulele corpului prin contracții și mișcări musculare, nu prin pompare de la inimă. Ajutând limfa să se scurgă spre splină și inimă prin gravitație este o modalitate simplă de a îți curăța corpul fără să faci nimic.