• Înmulțirea numărului de infectări în SUA, în sudul Californiei, este cauzată de o nouă variantă a virusului, CAL.20C.
  • Pentru pacienții care s-au vindecat de Covid-19, dar nu și-au recăpătat simțul mirosului, experții recomandă un „antrenament olfactiv”.
  • Toate persoanele care primesc tratament pentru cancer ar trebui să aibă prioritate la vaccinare fiindcă se confruntă cu riscuri mai mari.
  • În rândul copiilor au fost foarte multe cazuri de leziuni oculare provocate de dezinfectanții de mână.

Cotidianul Haaretz prezintă un rezumat al unora dintre cele mai recente studii științifice cu privire la coronavirus și la eforturile de a găsi tratamente și vaccinuri pentru COVID-19.

Creșterea numărului de cazuri din sudul Californiei este cauzată de o nouă variantă a virusului, CAL.20C

Recentul val de cazuri din sudul Californiei pare să fie cauzat de o nouă variantă a coronavirusului, spun cercetătorii. În decembrie varianta numită CAL.20C a reprezentat 36% din cazuri în districtul Los Angeles, pe când în luna iulie reprezenta mai puțin de unul din 1.000 de cazuri de COVID-19, au afirmat miercuri cercetătorii de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles.

Varianta CAL.20C este diferită de cele descoperite în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Poartă cinci mutații: trei în proteina spike, pe care virusul o folosește pentru a pătrunde în celule, și două în alte părți ale virusului. CAL.20C a mai fost detectată și în nordul Californiei, în New York și în Washington, DC.

Recomandări

BANI PENTRU UCRAINA
MARK SE DĂ PE MUZICĂ
CONTINUĂ PLOILE ÎN SPANIA
TINERII CONSUMATORI
HOUDINI? TU EȘTI?
MIGRAȚIE LA NIVEL RECORD

Încă nu se cunoaște dacă această variantă este mai ușor transmisibilă sau mai rezistentă la anticorpi decât versiunile anterioare ale virusului.

Experții recomandă „antrenament olfactiv” pentru problemele persistente de natură olfactivă

Experții recomandă ca cei care s-au vindecat de Covid-19, dar care nu și-au recăpătat simțul mirosului, să participe la un antrenament olfactiv, o formă de „recuperare a mirosului”.

Insuficiența olfactivă apare în urma multor tipuri de infecții. Pacienții cu COVID-19 care prezintă disfuncții olfactive trebuie îndrumați spre „reabilitare olfactivă”, iar dacă aceasta nu ajută, trebuie îndrumați către specialiști pentru alte tratamente, recomandă un grup de experți într-o lucrare publicată în Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Antrenamentul olfactiv implică exersarea simțirii a patru mirosuri specifice (de exemplu, lămâie, trandafir, cuișoare, și eucalipt) timp de cinci minute, de două ori pe zi, timp de cel puțin trei luni. Medicii din Marea Britanie, unde problemele olfactive afectează peste 60% din persoanele infectate cu coronavirus, au creat un program online gratuit de antrenare a mirosului, numit NoseWell, pe care oamenii îl pot folosi pentru a-și recăpăta simțul mirosului.

Pacienții cu cancer sunt expuși la riscuri mai mari și ar trebui să se vaccineze

Pacienții care au o formă de cancer, precum și cei aflați în remisie, se confruntă cu un risc semnificativ mai mare dacă dezvoltă o formă gravă de COVID-19, afirmă un studiu recent.

Cercetătorii au analizat dosarele medicale a 4.816 pacienți care au fost testați pentru virus, între care se aflau și 323 cu cancer. Posibilitatea de a fi spitalizați pentru COVID-19 a fost două ori mare în cazul pacienților cu cancer, iar riscul de a muri din cauza bolii a fost în cazul acestora de cinci ori mai ridicat comparativ cu persoanele fără antecedente de cancer, au raportat cercetătorii joi în JNCI Cancer Spectrum.

Riscurile mai mari au fost mai pronunțate pentru persoanele al căror cancer nu era în remisie. Specialiștii din SUA au declarat vineri că toate persoanele care primesc tratament pentru cancer ar trebui să aibă prioritate la vaccinare, iar membrii familiilor acestora și îngrijitorii lor ar trebui să se vaccineze cât mai curând posibil.

În rândul copiilor cresc cazurile de leziuni oculare provocate de dezinfectanții de mână

Soluțiile dezinfectante, pe bază de alcool, folosite pretutindeni în timpul pandemiei, au dus la o creștere bruscă a leziunilor oculare în rândul copiilor, dintre aceștia mulți trebuind să fie operați, potrivit unui raport publicat joi în jurnalul JAMA Oftalmology. Cercetătorii atrag atenția părinților să fie conștienți de posibilele riscuri, în special în locuri publice, unde dozatoarele de dezinfectant pentru mâini sunt instalate la nivelul taliei unui adult, dar la nivelul ochilor sau chiar mai sus, pentru copii.

Specialiștii recomandă ca acasă să nu se folosească dezinfectanți pe bază de alcool, ci dezinfectarea să se facă prin spălarea mâinilor cu apă și săpun, copiii să fie învățați să utilizeze corect dezinfectanții pentru mâini, iar în magazine și în mall-uri să existe dozatoare separate pentru copii, de preferință sub nivelul feței.