• Liderii europeni restabilesc restricţiile anti-COVID, de teama răspândirii Omicron.
  • Germania a anunţat că, începând cu 28 decembrie, vor reimpune limitarea adunărilor private la 10 persoane.
  • Portugalia a dispus ca barurile şi cluburile de noapte să se închidă începând cu 26 decembrie

Liderii europeni restabilesc restricţiile privind coronavirusul, în condiţiile în care noua variantă Omicron continuă să se răspândească pe continent.

Naţiuni precum Germania şi Portugalia au anunţat restricţii după Crăciun şi măsuri mai mari de distanţare socială.

Omicron este deja tulpina dominantă în multe ţări europene

Această creştere va împinge sistemele de sănătate spre pragul colapsului, a avertizat cel mai înalt oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de pe continent.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Hans Kluge a declarat că se apropie „o altă furtună” şi că guvernele ar trebui să se pregătească pentru o creştere semnificativă a numărului de cazuri.

Germania a anunţat că, începând cu 28 decembrie, vor reimpune limitarea adunărilor private la 10 persoane, iar cluburile de noapte se vor închide.

Meciurile de fotbal se vor juca cu uşile închise

„Coronavirusul nu ia o pauză de Crăciun”, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz. „Nu putem – şi nu trebuie – să închidem ochii în faţa acestui următor val care începe să se profileze deasupra noastră”, a adăugat el.

Între timp, Portugalia a dispus ca barurile şi cluburile de noapte să se închidă începând cu 26 decembrie şi a făcut obligatorie munca de acasă până la 9 ianuarie.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a exclus orice noi restricţii pentru Anglia înainte de Crăciun, dar Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au anunţat restricţii pe plan social.

În Suedia, barurile, cafenelele şi restaurantele vor putea servi doar oaspeţi aşezaţi începând de miercuri, iar oamenilor li se cere să lucreze de acasă dacă este posibil.

Ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, a declarat că se aşteaptă ca numărul cazurilor de Omicron să crească şi a avertizat că „povara asupra sistemului de sănătate este în creştere”.

Olanda a introdus deja restricţii, anunţând luni o izolare strictă, dar corespondentul BBC, Nick Beake, spune că alţi lideri europeni doresc să amâne, dacă este posibil, controalele mai stricte până după perioada sărbătorilor.

Bilanțul COVID în Europa: 89 mil. de cazuri şi 1,5 mil. de decese

Omicron a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud luna trecută, dar acum s-a răspândit în întreaga lume. Datele din întreaga lume sugerează că tulpina ar putea fi mai infecţioasă, dar nu există încă dovezi că provoacă boli mai grave. A fost detectată în cel puţin 38 din cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS – care include Rusia şi Turcia – şi este dominantă în mai multe dintre ele, precizează organizaţia.

„Putem vedea că se apropie o altă furtună. În câteva săptămâni, Omicron va domina în mai multe ţări din regiune, împingând sistemele de sănătate, deja întinse, şi mai mult spre marginea prăpastiei”, a declarat Kluge, citat de Reuters.

„Guvernele şi autorităţile trebuie să ne pregătească sistemele de răspuns pentru un val semnificativ”, a completat acesta.