• Statele Unite trec la o strategie de vaccinare împotriva variolei maimuțelor la nivelul pielii, pentru a economisi rezerve.
  • Folosind această nouă tehnică, ar trebui să existe suficiente” vaccinuri disponibile pentru a vaccina toate persoanele aflate în pericol, spun oficialii federali.
  • Efectele secundare comune includ roșeață, mâncărimi și umflături după vaccinare.

Statele Unite trec la o strategie de vaccinare împotriva variolei maimuțelor la nivelul pielii, pentru a economisi rezerve.

Folosind această nouă tehnică, ar trebui să existe suficiente” vaccinuri disponibile pentru a vaccina toate persoanele aflate în pericol, spun oficialii federali.

Efectele secundare comune includ roșeață, mâncărimi și umflături după vaccinare.

Recomandări

VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?

Din ce în ce mai mulți oameni se vaccinează împotriva variolei maimuțelor – și fac cunoștință cu efectul secundar obișnuit: o umflătură tare.

O mulțime de pacienți mi-au arătat umflăturile”, a declarat pentru Insider Elsbet Servay, director clinic de imunizări la Callen-Lorde Community Health Center din New York City. Este o reacție normală, așteptată”.

Această umflătură este unul dintre cele mai frecvente 13 efecte secundare pe care lucrătorii din domeniul sănătății le observă de obicei după administrarea Jynneos (vaccinul antivariolic în două doze care protejează și împotriva variolei maimuțelor).

Nu este nimic de care să vă faceți griji, a spus Servay: Umflăturile și durerile sunt o parte a sistemului tău imunitar care își face treaba”.

Dacă faci parte din grupul select de risc căruia i s-a recomandat să se vaccineze împotriva variolei maimuțelor, iată ce trebuie să ști:

Există 2 moduri de administrare a vaccinului împotriva variolei maimuței

SUA administrează vaccinurile împotriva variolei maimuței într-un ritm mai rapid în aceste zile – datorită atât creșterii producției de vaccin, cât și a unei noi tehnici de economisire a dozei la nivelul pielii. Oficialii federali au declarat marți că ar trebui să existe acum suficiente” rezerve de vaccin pentru a vaccina pe toată lumea din comunitatea cu risc”.

În loc să injecteze o doză completă în zona grasă din spatele brațului unei persoane (o injecție subcutanată”), unii lucrători din domeniul sănătății urmează sfatul CDC de a injecta o cincime din doză chiar sub suprafața pielii (o injecție intradermică”) la un unghi foarte strâns de 5 până la 15 grade.

Tehnica este o artă pe cale de dispariție”, a declarat Servay. Este doar un pic mai complicat de administrat, dar ne așteptăm ca aceasta să ofere protecție.”

Dacă primești o injecție intradermică, vrei să vezi o pată”

Deoarece injecția intradermică este administrată la o adâncime atât de mică, poți vedea, de fapt, lichidul vaccinului apărând imediat în interiorul corpului, chiar sub suprafața pielii:

În cazul în care injecția intradermică nu produce imediat această bulă de lichid sub piele (denumită adesea bulă” sau zvâcnire”), injecția a eșuat și trebuie refăcută.

Callen-Lorde a instruit opt asistente medicale în tehnica de vaccinare intradermică pentru variola maimuței, realizată cu ace speciale care pot măsura o cantitate foarte mică de lichid” cu seringi foarte fine”, a spus Servay.

Dar, în afară de această procedură fină, efectele vaccinului împotriva variolei maimuțelor, indiferent dacă este administrat intradermic sau subcutanat, ar trebui să fie destul de asemănătoare.

Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului împotriva variolei maimuței sunt fermitatea, mâncărimea și roșeața

Cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinului sunt durerea, roșeața, umflarea, duritatea, mâncărimea la locul de injectare”, a spus Servay. Aceste efecte secundare pot fi puțin mai pronunțate în cazul injecțiilor intradermice decât în cazul injecțiilor subcutanate, în mare parte pentru că sub piele există un sistem imunitar mai evoluat și mai bogat” decât în grăsimea brațului.

Când te gândești la toate tăieturile și zgârieturile pe care le au oamenii în viața de zi cu zi, are sens”, a adăugat Servay.

Potrivit unui studiu realizat în 2015 pe mai mult de 350 de beneficiari de vaccinuri, efectele secundare sunt mai frecvente în rândul persoanelor care primesc Jynneos intradermic decât cele care primesc injecțiile subcutanate mai mari și mai profunde. Dar, există un efect secundar care este mult mai frecvent în rândul persoanelor care primesc vaccinul injectat în grăsimea brațului.

Sensibilitatea și durerea la locul de injectare după o injecție subcutanată în spatele brațului pot fi mai sesizabile decât durerea după o injecție intradermică în antebraț, care tinde să fie doar mâncărime și roșeață.

Dr. Graham Walker, un medic de urgență din San Francisco, a declarat că locul de injectare a fost cu siguranță sensibil” pentru o vreme după prima injecție subcutanată, în urmă cu câteva săptămâni.

O dată m-am lovit cu spatele brațului de ceva și m-a durut tare pentru câteva secunde”, a spus el.

Umflăturile și vânătăile pot persista zile sau săptămâni, dar sunt normale” și „așteptate”

Cea mai frecventă nemulțumire împărtășită de persoanele care au primit vaccinul Jynneos – indiferent dacă injecția a fost administrată intradermic sau subcutanat – a fost prezența unei umflături”, a unui nod” sau a unei umflături” dure care persistă zile sau săptămâni după aceea. (Acea pată apoasă, pe de altă parte, începe să se estompeze aproape imediat și nu ar trebui să fie vizibilă până a doua zi).

Un student la microbiologie și-a descris pe Twitter prima umflătură după prima injecție (subcutanată) ca fiind de mărimea unei monede de 5 cenți”, dar a spus că a doua injecție (intradermică) a avut ca rezultat o umflătură mare ca un ou”.