• Celulele T sunt eficace contra noilor tulpini
  • Limfocitele T ucid celulele infectatate cu SARS Cov-2
  • Celulele T au fost regăsite la supraviețuitori ai gripei spaniole după 90 de ani

Celulele T, cea mai puternică armă naturală contra COVID-19, sunt eficace și contra noilor tulpini. Medicii de la Johns Hopkins au cercetat răspunsul limfocitelor T la tulpina din Marea Britanie, la cea din Brazilia și cea din Africa de Sud.

„Imunitatea pe care o dobândim poate să fie prin anticorpi, anticorpii neutralizanţi, de care vorbim, sunt variantele de vaccin autorizate, dar trebuie să fie şi imunitatea celulară, vorbim de celule şi aici vorbim de limfocitele T”, a spus medicul infecționist Adrian Marinescu.

Limfocitele T ucid celulele infectate, spre deosebire de anticorpi, care sunt întotdeauna la fel de eficace. Dar mai este nevoie de studii, ca să vedem dacă de la ele vine salvarea.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„În momentul în care vin în contact cu virusul a doua oară, cu agresorul, voi avea şi un răspuns la nivelul celular prin limfocitele T, care, având memorie, ştiu practic să recunoască virusul şi atunci voi avea un răspuns imun care va fi categoric mult mai bun”, a adăugat Adrian Marinescu.

Ca să îţi dai seama cât de puternice sunt celulele T, ele au fost identificate în America în 2008 la supravieţuitori ai gripei spaniole din 1918. Un studiu din Finlanda a arătat că imunitatea dată de aceste celule după infectarea cu SARS-Cov-2 este mai puternică decât cea dată de anticorpi. Iar un studiu din Marea Britanie a arătat că membri ai familiilor unor foşti bolnavi de COVID-19 le aveau, fără să fi fost testaţi pozitiv.