• Vaccinarea anti-COVID în Europa ar putea începe în primul trimestru din 2021
  • UE a semnat cu Pfizer un contract pentru 300 de milioane de doze
  • Pfizer a produs o cutie specială de transport, ambalată cu gheață uscată
  • Ruşii spun că vaccinul lor e mai bun decât vaccinul Pfizer-BioNTech
  • Vaccinul trebuie păstrat la -75° C, mult sub capacitatea unor frigidere
  • Experţi americani spun că SUA nu au infrastructura necesară

Ne-am putea vaccina anti-Covid în primul trimestru din 2021, în cel mai optimist scenariu. Este anunţul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Un alt anunţ e că Uniunea Europeană a semnat azi cu Pfizer pentru 300 de milioane de doze. România ar urma să primească 15 milioane de doze. După veştile bune, vin şi cele rele. Bloomberg scrie că vaccinul dezvoltat de americani şi nemţi e doar pentru naţiunile bogate.

Ţările lumii trebuie să construiască de la zero rețele frigorifice speciale, de producție, depozitare și transport pentru ca vaccinul să supraviețuiască. Odată ajuns la centrele de vaccinare, va trebui decongelat și injectat în cinci zile. Dacă depășește termenul, vaccinul se strică. Călătoria de la depozitul frigorific la brațul unui pacient trebuie repetată pas cu pas pentru administrarea celei de-a doua doze, la o lună de la prima injectare. Este un efort mamut, cu provocări logistice uriașe și descurajatoare, comentează Bloomberg.

Între timp, Pfizer a produs o cutie specială de transport, de mărimea unei valize, ambalată cu gheață uscată și prevăzută cu dispozitive GPS, care poate păstra până la 5.000 de doze de vaccin la temperatura potrivită timp de 10 zile. Nu ştim cât costă, dar sigur nu vor fi bani puţini.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Ca să ţină pasul cu Occidentul, ruşii anunţă că vaccinul lor e mai bun. Au anunţat o eficacitate de 92%, cu două procente peste vaccinul celor de la Pfizer.

Dragoş Damian, CEO Terapia: „Avem trei vești bune. În primul rând avem vaccin. Eu sunt optimist, probabil într-un an de zile nu o să mai avem COVID. (…) A doua veste bună e că avem o tehnologie cu totul nouă, care a fost dezvoltată pentru acest vaccin, care ar putea fi utilizată pentru alte boli. (…) A treia veste bună este că, pentru prima dată, guvernele lumii dau bani laboratoarelor de cercetare și companiilor farmaceutice în așa fel încât să nu fie singure.”

Dragoș Damian spune că există spitale și depozite de medicamente care au posibilitatea de a stoca vaccinul la minus 70 de grade. El atrage atenția și asupra disciplinei autorităților și a oamenilor implicați, pentru că dacă uită să vină la a doua doză sau se întâmplă ceva pe traseu, vaccinul nu va mai putea fi folosit. De asemenea, el a mai ridicat și problema numărului de români care vor fi dispuși să se vaccineze. Dragoș Damian crede că Uniunea Europeană va sprijini statele în distribuția vaccinului în condițiile necesare.