• Experții au descoperit 230.000 de particule microplastice într-o friptură preparată cu ingrediente învelite în plastic.
  • O friptură făcută din ingrediente învelite în plastic conține de șapte ori mai multe microplastice decât una neînvelită, a constatat un studiu.
  • Profesorul Shaji Sebastian a spus: „Cheia este să înțelegem ce fac microplasticele organismului? Se duc la organe? Trec ele bariera dintre sânge și creier?”

Experții au descoperit 230.000 de particule microplastice într-o friptură preparată cu ingrediente învelite în plastic. S-a descoperit că friptura conține câteva surprize potențial sinistre. Cercetătorii au descoperit că friptura clasică conține 230.000 de particule microplastice. Consumul unei mesei tradiționale în fiecare zi – sau similară – cu produse cumpărate învelite în plastic ar putea echivala cu consumul a două pungi de plastic în fiecare an.

Studiul a fost realizat de oamenii de știință de la Universitatea Portsmouth și de emisiunea Good Morning Britain de la ITV. Termenul microplastic se referă la particulele de plastic care măsoară mai puțin de cinci milimetri. Pentru a vedea câte s-au infiltrat în alimente, reporterul GMB Michelle Morrison și copiii ei au pregătit două mese la cuptor cu pui, cartofi, morcovi, broccoli și budincă Yorkshire. Cu toate acestea, o masă a fost făcută cu ingrediente care fuseseră toate cumpărate învelite în plastic, iar cealaltă folosea articole vrac.

Friptura făcută din ingrediente ambalate în plastic conținea de șapte ori mai multe microplastice decât cealaltă. Experții au declarat că acest lucru a demonstrat că ambalajele reprezintă o cale majoră de pătrundere a plasticului în organismul nostru. În plus, produsele neambalate costă cu 37% mai puțin decât cele cumpărate ambalate.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?

Dr. Fay Couceiro, lector în poluarea mediului la Universitatea din Portsmouth, a testat ambele mese gătite: Din rezultate s-ar părea că majoritatea microplasticelor din alimentele noastre provin din ambalajul de plastic în care este ambalat. Cu toate acestea, există și alte modalități prin care plasticul poate intra în lanțul alimentar. Ar putea fi intrarea în legume prin sol sau în carnea noastră prin pășunat. Aerul are și o mulțime de microplastice în el, așa că ar putea cădea deasupra alimentelor și, în cele din urmă, ar putea fi de la ustensilele de gătit folosite la pregătirea unei mese.”

Ea a adăugat: „De obicei, probele de alimente sunt analizate pentru microplastice în stare brută în condiții de laborator. Acest lucru ne permite să înțelegem cât de mult plastic este într-un anumit tip de aliment. Acest studiu diferă pentru că am ales să ne uităm la ceea ce era de fapt în farfuria ta după ce mâncarea a fost gătită. În loc de un laborator steril, mâncarea a fost gătită într-o bucătărie obișnuită, așa că este posibil ca microplasticele să provină dintr-o combinație între alimente, ambalaj, ustensile de gătit și aer.”

Nu te panica

Nu este clar care este pericolul pe care îl reprezintă microplasticele găsite, dar descoperirile ne avertizează că nu trebuie să ne complacem. Profesorul Shaji Sebastian, consultant gastroenterolog la Hull University Teaching Hospital, a spus: „Cheia este să înțelegem ce fac microplasticele organismului? Se duc la organe? Trec ele bariera dintre sânge și creier?

El a adăugat: „Rezultatele acestei investigații sunt surprinzătoare și fac cercetările asupra impactului microplasticelor asupra corpului uman cu atât mai urgente.”

Mai mult, studiul a fost realizat pe animale, astfel încât sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua amenințarea pe care o reprezintă pentru oameni, a spus profesorul.