• De mult timp, celor care țin dietă li s-a spus să evite alimentele bogate în carbohidrați.
  • Dar acum oamenii de știință spun că, cartofii ar putea fi secretul pentru a pierde kilograme.
  • Cartofii sunt o legumă destul de ieftină pentru a fi încorporată într-o dietă.

De mult timp, celor care țin dietă li s-a spus să evite alimentele bogate în carbohidrați. Dar acum oamenii de știință spun că, cartofii ar putea fi secretul pentru a pierde kilograme. Potrivit cercetătorilor, oamenii au tendința de a mânca aceeași cantitate de alimente la mese pentru a se simți sătui – indiferent de numărul de calorii pe care le conține.

Astfel, cei care adaugă legume dense în farfuria lor se simt sătui și, prin urmare, nu caută alte alimente care pot fi mai calorice. Cartofii conțin aproximativ 80 de calorii la 100 g – de două ori mai mult decât alte legume, cum ar fi morcovii și broccoli. Dar aceștia conțin până la jumătate din calorii în comparație cu pâinea, pastele și orezul de aceeași pondere.

Cercetătorii nu au dat undă verde consumului de cartofi prăjiți și chipsuri, care sunt prăjiți – o metodă de gătit care scade valoarea nutritivă a cartofilor. Co-autorul studiului, profesorul Candida Rebello, dietetician la Pennington Biomedical Research Centre din Baton Rouge, Louisiana, a declarat: Oamenii au tendința de a mânca aceeași cantitate de alimente, indiferent de conținutul caloric, pentru a se simți sătui. Prin consumul de alimente care au o pondere mai mare în greutate, dar mai puține calorii, poți reduce cu ușurință numărul de calorii pe care le consumi. Aspectul cheie al studiului nostru este că nu am redus dimensiunea porțiilor de mâncare, dar am redus conținutul caloric al acestora prin includerea cartofilor. Masa fiecărui participant a fost adaptată în funcție de nevoile calorice individuale, dar prin înlocuirea unei părți din conținutul de carne cu cartofi, participanții s-au simțit mai repede sătui și, de multe ori, nici măcar nu și-au terminat masa. De fapt, poți pierde în greutate cu puțin efort.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Cartofii au reputația de a provoca creșterea în greutate, ceea ce poate duce la diabet de tip 2 și boli de inimă. Ei sunt considerați un aliment mai puțin sănătos, chiar dacă sunt un tubercul – un tip de legumă rădăcinoasă, scrie Daily Mail.

Având în vedere însă că gramajul alimentelor este un indiciu care influențează cât de mult mănâncă oamenii, cercetătorii s-au gândit că cei care au mâncat alimente cu densitate energetică scăzută – adică care conțin puține calorii pe gram – se vor simți sătui mai repede.

De asemenea, aceștia au considerat că, dacă sunt bine pregătiți – nu consumați sub formă de chipsuri sau chipsuri, de exemplu – cartofii ar putea avea aceleași beneficii pentru sănătate ca și alte legume. Cercetătorii au recrutat 36 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care erau supraponderale, obeze sau care aveau rezistență la insulină – atunci când organismul are dificultăți în a absorbi glucoza din sânge.

În cadrul studiului de opt săptămâni, toți participanții au mâncat 85 g de carne sau pește la prânz și cină, cu 57 g de cartofi sau 57 g de legume fierte cu pâine, orez sau paste făinoase. Ambele diete au fost bogate în fructe și legume și voluntarii au înlocuit 40% din consumul lor obișnuit de carne cu garniturile de legume alocate.

Cei care au mâncat cartofi i-au fiert cu tot cu coajă și apoi i-au refrigerat timp de 12 până la 24 de ore – procesul de răcire a crescut conținutul de fibre și a redus răspunsul glicemic pe care cartofii îl declanșează de obicei. Cartofii au fost incluși în mesele de prânz și cină, cu garnituri precum piure, cartofi la cuptor și salată de cartofi, precum și cu mâncăruri precum plăcinta ciobanului.

Rezultatele, publicate în Journal of Medicinal Food, sugerează că dietele au adus beneficii egale pentru sănătate, indiferent dacă oamenii au mâncat cartofi sau leguminoase. Cei care au mâncat cartofi au pierdut în medie 5,8 kg, în timp ce persoanele care au mâncat fasole au pierdut în medie 4 kg. Și ambele grupuri au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește rezistența la insulină.

Profesorul Rebello a declarat: Am demonstrat că, contrar concepției comune, cartofii nu au un impact negativ asupra nivelului de glucoză din sânge. De fapt, persoanele care au participat la studiul nostru au pierdut în greutate.”

Ea a adăugat: „De obicei, oamenii nu se țin de o dietă care nu le place sau care nu este suficient de variată. Planurile de masă au oferit o varietate de feluri de mâncare și am arătat că un plan de alimentație sănătoasă poate avea opțiuni variate pentru persoanele care se străduiesc să mănânce sănătos. În plus, cartofii sunt o legumă destul de ieftină pentru a fi încorporată într-o dietă.