• Oamenii de știință americani au dezvoltat o formă de medicament care promovează regenerarea celulelor și a inversat paralizia la șoarecii cu leziuni ale coloanei vertebrale.
  • Medicamentul s-a dovedit a avea efect, iar șoarecii au început să meargă din nou în patru săptămâni de la tratament.

Oamenii de știință din Statele Unite ale Americii au dezvoltat o nouă formă de medicament care promovează regenerarea celulelor și a inversat paralizia la șoarecii cu leziuni ale coloanei vertebrale, permițându-le să meargă din nou în patru săptămâni de la tratament.

Cercetarea a fost publicată joi în revista Science, citată de France 24, iar echipa de oameni de știință de la Universitatea Northwestern care a realizat-o speră să se adreseze Agenției pentru Alimente și Medicamente încă de anul viitor pentru a propune teste pe oameni.

„Scopul cercetării noastre a fost de a dezvolta o terapie translatabilă care ar putea fi adusă în clinică pentru a împiedica persoanele să rămână paralizate după o traumă sau o boală majoră”, a declarat pentru AFP Samuel Stupp, de la Northwestern, care a condus studiul.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Vindecarea paraliziei este un obiectiv de lungă durată al medicinei, iar alte cercetări de ultimă oră în acest domeniu includ tratamente experimentale care utilizează celule stem pentru a produce noi neuroni (celule nervoase), terapia genică care îi spune organismului să producă anumite proteine pentru a ajuta la repararea nervilor sau injectarea de proteine.

Pe de altă parte, echipa lui Stupp a folosit nanofibre pentru a imita arhitectura „matricei extracelulare” – o rețea naturală de molecule care înconjoară țesuturile și care este responsabilă pentru susținerea celulelor.

Fiecare fibră este de aproximativ 10.000 de ori mai îngustă decât un fir de păr uman, iar acestea sunt alcătuite din sute de mii de molecule bioactive numite peptide care transmit semnale pentru a promova regenerarea nervilor.

Terapia a fost injectată sub formă de gel în țesutul care înconjoară măduva spinării șoarecilor de laborator, la 24 de ore după ce li s-a făcut o incizie în coloana vertebrală.

Echipa a decis să aștepte o zi, deoarece oamenii care primesc leziuni devastatoare la nivelul coloanei vertebrale în urma unor accidente de mașină, împușcături și așa mai departe se confruntă, de asemenea, cu întârzieri în obținerea tratamentului.

Patru săptămâni mai târziu, șoarecii care au primit tratamentul și-au recăpătat capacitatea de a merge aproape la fel de bine ca înainte de accidentare. Cei lăsați netratați nu au reușit.

Șoarecii au fost apoi puși jos pentru a examina impactul terapiei la nivel celular, iar echipa a constatat îmbunătățiri dramatice la nivelul măduvei spinării.

Extensiile secționate ale neuronilor numite axoni s-au regenerat, iar țesutul cicatricial care poate acționa ca o barieră fizică în calea regenerării a fost diminuat semnificativ.

Mai mult, un strat izolator al axonilor numit mielină, care este important în transmiterea semnalelor electrice, s-a reformat, s-au format vase de sânge care livrează nutrienți celulelor lezate și au supraviețuit mai mulți neuroni motori.

Molecule „dansatoare” în tratamentul cheie

O descoperire cheie a echipei a fost aceea că prin crearea unei anumite mutații în molecule s-a intensificat mișcarea lor colectivă și a sporit eficacitatea acestora.

Acest lucru se datorează faptului că receptorii din neuroni sunt în mod natural în mișcare constantă, a explicat Stupp, iar creșterea mișcării moleculelor terapeutice din cadrul nanofibrelor ajută la conectarea mai eficientă a acestora cu țintele lor în mișcare.

Cercetătorii au testat, de fapt, două versiuni ale tratamentului, una cu mutația și una fără , și au descoperit că șoarecii care au primit versiunea modificată și-au recăpătat mai multe funcții.

Gelul dezvoltat de oamenii de știință este primul de acest tip, dar ar putea inaugura o nouă generație de medicamente cunoscute sub numele de „medicamente supramoleculare”, deoarece terapia este un ansamblu de mai multe molecule, mai degrabă decât o singură moleculă, a declarat Stupp.

Potrivit echipei, este sigură, deoarece materialele se biodegradează în câteva săptămâni și devin nutrienți pentru celule.

Stupp a declarat că speră să treacă rapid direct la studii pe oameni în continuare, fără a fi nevoie de alte teste pe animale, cum ar fi pe primate.

Acest lucru se datorează faptului că sistemul nervos este foarte asemănător între speciile de mamifere și „nu există nimic care să ajute pacienții cu leziuni ale măduvei spinării, iar aceasta este o problemă umană uriașă”, a spus el.

Potrivit statisticilor oficiale, aproape 300.000 de persoane trăiesc cu o leziune a măduvei spinării numai în Statele Unite. Durata lor de viață este mai scurtă decât a persoanelor fără leziuni ale măduvei spinării și nu s-a îmbunătățit din anii 1980.