• Oamenii de știință recoltează mostre de lilieci din nordul Cambodgiei.
  • În 2010, într-o provincie din Laos au fost prelevate probe de lilieci care purtau un virus asemănător cu COVID-19.
  • Printre tipurile de viruși mortali care au originea în lilieci se numără Ebola și alte coronavirusuri.

Pentru a înțelege mai bine pandemia de coronavirus, oamenii de știință recoltează mostre de lilieci din nordul Cambodgiei, întorcându-se într-o zonă în care, în urmă cu un deceniu, a fost descoperit un virus foarte asemănător cu coronavirusul la lilieci, relatează Reuters.

În 2010, în provincia Stung Treng, în apropiere de Laos, au fost prelevate și păstrate în congelatoare la Institutul Pasteur din Cambodgia (IPC) din Phnom Penh două probe de lilieci cu potcoavă.

Testele efectuate anul trecut au demonstrat că aceștia au fost infectați cu un virus înrudit cu coronavirusul actual, care a ucis peste 4,6 milioane de persoane în întreaga lume.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

„Sperăm că rezultatul acestui studiu poate ajuta lumea să înțeleagă mai bine COVID-19”, a afirmat coordonatorul de teren, Thavry Hoem.

Agenții patogeni nu prezintă, de obicei, niciun simptom la speciile gazdă, cum ar fi liliecii, dar pot fi letali dacă sunt transferați la oameni sau la alte animale.

Dr. Veasna Duong, șeful departamentului de virusologie al IPC, a declarat că institutul său a întreprins patru misiuni similare în ultimii doi ani, încercând să afle mai multe despre originile și evoluția virusului.

Ce vor să afle oamenii de știință?

„Vrem să aflăm dacă virusul este încă acolo și … să știm cum a evoluat virusul”, a spus Duong.

Printre tipurile de viruși mortali care au originea în lilieci se numără Ebola și alte coronavirusuri, cum ar fi Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) și Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Totuși, conform lui Veasna Duong, oamenii sunt vinovați pentru devastarea COVID-19 din cauza implicării umane și a pierderii ecosistemelor naturale.

„Dacă încercăm să ne apropiem de animalele sălbatice, șansele de a contracta virusul transmis de acestea sunt mai mari decât în mod normal. Șansele ca virusul să se transforme pentru a infecta oamenii sunt, de asemenea, mai mari”, a mai spus el.

Conform Juliei Guillebaud, un inginer de cercetare din cadrul departamentului de virologie al IPC, ancheta finanțată de Franța va analiza, de asemenea, modul în care ar putea fi implicat comerțul cu animale sălbatice.

„(Proiectul) își propune să ofere noi cunoștințe despre lanțurile comerciale cu carne sălbatică din Cambodgia, să documenteze diversitatea betacoronavirusurilor care circulă prin aceste lanțuri și să dezvolte un sistem flexibil și integrat de detectare timpurie a evenimentelor de răspândire virală”, a spus Gillebaud.