• Libidoul bărbaților este (și) un subiect științific
  • Un studiu a fost publicat în numărul de septembrie al revistei de specialitate Endocrinology
  • Gena descoperită de cercetători a fost denumită Cyp19a1

Se știa că dorința sexuală pe care o simt bărbații față de alte ființe umane este o chestiune complexă. Stiința a analizat libidoul masculin și sugerează că genetica poate să nu fie străină de subiect.

Acesta este subiectul unui studiu publicat în numărul de septembrie al revistei de specialitate Endocrinology,  care, deși realizat pe șoareci, ar putea să fie valabil si la barbati chiar dacă acest lucru presupune investigații suplimentare, conform CNEWS.

Cercetătorii conduși de profesorul de medicină Serdar Bulun, un ginecolog turc care este o autoritate de frunte în domeniul său și care practică la Școala de Medicină Feinberg, din Statele Unite, au identificat, o anumită genă la șoarecii masculi, care le controlează dorința de reproducere.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Gena a fost denumită Cyp19a1. Acest hormon e prezent in corpul tuturor mamiferelor. Concret, testosteronul este secretat în principal de gonade, adică testiculele la masculi și ovarele la femele.

Oamenii de știință știau deja că testosteronul stimulează dorința sexuală la mamiferele masculine, însă nu erau prea siguri cum se intampla acest lucru.

Testosteronul este sursa de energie iar gena CYP19A1 este comutatorul

Datorita metodelor avansate de inginerie genetică, cercetatorii au reușit să urmărească în detaliu la șoarecele masculin următorul mecanism: când unul dintre rozătoare este pus în prezența unei femele, o parte din testosteronul produs se transformă într-o enzimă dedicată – estradiolul. Această conversie are loc în testicule și creier printr-un proces enzimatic complex numit „aromatază”.

Profesorul Bulun este convins că aromataza este esențială pentru dorința masculină. Dar tot acest proces enzimatic nu ar fi putea exista fără un intermediar: gena Cyp19a1, pe care el și echipa sa au identificat-o și care codifică aromataza din creier.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat următorul experiment: într-un prim grup au modificat șoareci masculi pentru a inhiba în creier gena Cyp19a1, iar într-un al doilea grup au reunit alți șoareci masculi la care Cyp19a1 a devenit inactiv, dar de data aceasta în întregul lor organism. Cele două grupuri au fost apoi prezentate șoarecilor femele.

Rezultatul a fost următorul: șoarecii cu gena Cyp19a1 inhibată au prezentat o activitate sexuală redusă cu 50 %.

In cel de-al doilea grup, șoarecii masculi care fuseseră total lipsiți de aromatază in tot corpul lor, au stat liniștiți fără să acorde atenție femelelor.

De remarcat este că s-a observat un vârf al testosteronului în ambele grupuri, deoarece testosteronul a continuat să fie produs, cu excepția faptului că a fost transformat parțial sau deloc în estradiol.

„Pentru prima dată, am demonstrat în mod concludent că conversia testosteronului în estradiol în creier este esențială pentru menținerea activității sexuale depline sau a dorinței la bărbați. Aromataza este motorul! ”, concluzionează profesorul Bulun. El nu exclude că pe termen lung acest lucru ar putea deschide calea pentru noi terapii capabile să trateze dependența sexuală sau, dimpotrivă, absenta libidoului.