• Cercetătorii din Thailanda examinează apele reziduale pentru a detecta semne de variolă de maimuță, ca parte a eforturilor de supraveghere pentru a detecta răspândirea virusului.
  • Academicienii de la Universitatea Naresuan, din provincia Phitsanulok, în nordul Thailandei, au început în luna mai să testeze apele uzate de la aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, adoptând o tehnică care a fost folosită și pentru a urmări răspândirea COVID-19.
  • Monitorizarea apelor uzate este considerată a fi o modalitate mai rapidă și mai rentabilă de a înțelege răspândirea variolei maimuțelor, în comparație cu testarea persoanelor.

Cercetătorii din Thailanda examinează apele reziduale pentru a detecta semne de variolă de maimuță, ca parte a eforturilor de supraveghere pentru a detecta răspândirea virusului.

Academicienii de la Universitatea Naresuan, din provincia Phitsanulok, în nordul Thailandei, au început în luna mai să testeze apele uzate de la aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok, adoptând o tehnică care a fost folosită și pentru a urmări răspândirea COVID-19.

Monitorizarea apelor uzate este considerată a fi o modalitate mai rapidă și mai rentabilă de a înțelege răspândirea variolei maimuțelor, în comparație cu testarea persoanelor.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Variola maimuței poate fi detectată în fecalele unei persoane infectate, chiar și în timpul fazelor latente, când nu prezintă simptome, potrivit oficialilor citați de presa thailandeză.

Dr. Thanaphon Penrat, de la ministerul thailandez al învățământului superior, științei, cercetării și inovării, a declarat că nu există nici un risc ca apa de canalizare să răspândească boala: Detectarea urmelor de monkeypox în apele reziduale este considerată sigură și nu există nici o dovadă a posibilității de a fi infectat prin intermediul apelor reziduale. Este același lucru ca și în cazul SARS-CoV-2, care nu poate fi transmis prin apele reziduale de canalizare.”

Cercetarea care este finanțată de un fond prin intermediul Consiliului Național de Cercetare din Thailanda, nu a găsit nici o urmă a virusului atunci când proiectul a fost pilotat pe aeroportul Suvarnabhumi. Doar un singur caz de variolă a maimuțelor a fost identificat până în prezent în Thailanda.

Epidemia globală de variolă a maimuței a fost declarată săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca fiind o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai puternic apel la acțiune pe care îl poate face agenția și a fost detectată în 78 de țări.

Anterior, monitorizarea apelor uzate a permis cercetătorilor să detecteze sosirea unor noi tulpini de COVID înainte de apariția unor focare extinse, permițând zonelor locale să pregătească serviciile de sănătate.

Sosirea variantei Delta în provinciile Phitsanulok și Yala din Thailanda a fost depistată cu 20 de zile înainte de apariția unui focar, în timp ce Omicron a fost depistat anterior cu 10 zile înainte, au declarat oficialii pentru presa thailandeză.