• Cercetătorii australieni studiază un spray nazal care ar putea oferi protecție împotriva COVID.
  • Spray-ul conține heparină, un medicament care încearcă să neutralizeze proteina spike a COVID.
  • Se recomandă aplicarea lui: „oriunde, în special, în locurile aglomerate, când iei contact cu multe persoane”.

Cercetătorii australieni efectuează un studiu pentru a vedea dacă un spray nazal ar putea oferi protecție împotriva COVID.

Spray-ul conține medicamentul heparină prin intermediul căruia se încearcă neutralizarea proteinei spike a COVID.

Studiile nu se va încheia până la jumătatea anului 2022. Însă, dacă ele arată că spray-ul este eficient, ar putea fi utilizat împreună cu vaccinurile și celelalte tratamente anti-COVID.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Cercetătorii speră că spray-ul ar putea ajuta atât ca tratament timpuriu, ca un fel de „protecție nazală” care oprește răspândirea virusului.

Spray-ul ar putea fi aplicat „oriunde, în special, în locurile aglomerate, când iei contact cu multe persoane” a declarat cercetătorul principal Don Campbell pentru BBC.

„Pentru oamenii ca mine, cărora le este frică de COVID, ideea că aș putea să administrez un puf înainte de a merge la cumpărături sau la fotba, mă face să mă simt mai relaxat. Este un instrument care îmi dă liniște.”

Este primul spray care utilizează heparină

Deși alte spray-uri nazale sunt testate la nivel global în lupta împotriva COVID, acesta este primul care utilizează heparină – un medicament administrat persoanelor cu tulburări de coagulare. Cercetătorii spun că atunci când heparina este inhalată, aceasta nu intră în sânge. În schimb, se așează în nas – cu scopul ca virusul să se prindă de el în loc de celulele umane.

Cercetarea este susținută de Universitatea din Melbourne, Universitatea Monash, Melbourne’s Northern Health, Institutul Peter Doherty, Institutul de Cercetare pentru Copii Murdoch și Organizația de Cercetare Științifică și Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO). Este, de asemenea, afiliat grupului de studii respiratorii al Universității Oxford.

„Unul dintre lucrurile minunate despre heparină este că este medicamentul este deja disponibil pe piață ca produs aprobat pentru un alt scop, nu necesită refrigerare și poate fi depozitat în flacoane de plastic, astfel încât să poată fi distribuit la scară largă”, a declarant pentru ABC, Prof. Michelle. McIntosh, un alt cercetător din echipă.

„Este, de asemenea, într-un format la îndemână pe care oamenii îl înțeleg”, spune prof Campbell.

Profesorul Campbell a spus că a folosit deja spray-ul și că nu a avut efecte secundare până acum: „Îl folosesc de 20 de luni și nu mi-a căzut nasul și nu am sângerat până la moarte. Suntem foarte încrezători că va funcționa”, a spus el.