Cîmpeanu vrea teste cu salivă, noninvazive, în școli, Voiculescu spune că nu se poate. Părinte: „Ar trebui luat în calcul ca ele să fie repetate săptămânal”

De ce s-au folosit doar 2% din cele peste un milion și jumătate de teste distribuite în școli? De vină să fie reticența părinților pentre testele actuale sau lipsa de personal din școli? Ies scântei pe acest subiect între Ministerele care ar trebui să colaboreze pentru sănătatea și siguranța copilului tău. Acum un lucru este cert. Cîmpeanu vrea teste cu salivă, noninvazive, în școli, Voiculescu spune că nu se poate. Între timp, toți secretarii de stat din Educație vor merge în fiecare județ pentru a promova necesitatea testării.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Dacă ar fi fost achiziționate teste noninvazive, aceste teste rămase din acel milion puteau fi folosite pentru testarea adulților. Dacă nu se achiziționează alte teste vom promova și vom explica importanța și necesitatea testării cu testele pe care le avem la dispoziție.”

Daniela Rajka este medic în școală și spune că numărul de teste a fost de la bun început nerealist de mare în condițiile
în care doar elevii din clasele primare și cele terminale au mers la ore. Ba mai mult decât atât, testarea se face doar cu acordul părinților, chiar dacă este depistat un caz în școală.

Daniela Rajka, președinte Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineret: „Dacă se descoperă un copil pozitiv acasă, a doua zi, clasa respectivă nu mai vine la școală. Deci nu mai ai pe cine să testezi efectiv din clasa respectivă, pentru că rămâne în online automat.

Robert Similea, părinte: „Testele rapide pot fi o soluție, pentru că ele nu creează niciun fel de neplăceri, însă cred că ar trebui luat în calcul ca ele să fie repetate săptămânal.”

Exit mobile version