• Cătălin Cîrstoveanu, medic: Un spital modern trebuie să aibă sisteme antiincendiu și secții ATI
  • Radu Gologan, profesor de matematică: Trebuie să avem 60% școli în care accentul să fie calificarea într-o meserie
  • Radu Puchiu, CEO HappyCities: Nu cred că România poate să se modernizeze fără niște oameni care știu și înteleg că tehnologia e un mijloc, nu un scop în sine

Redeșteaptă-te, române! Și fă bine țara pentru care au luptat regi, regine, diplomați, spioni și plugari.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu a transformat cu bani din donații o secție de terapie intensivă nou-născuți în cea mai modernă din Europa de Sud-Est.

Spitalul Marie Curie din București, unde lucrează doctorul, este un model de urmat pentru toți directorii de spital. Cel mai important pas spre viitor este investiția în sănătate.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cătălin Cîrstoveanu, medic: „Să creăm sisteme automate informatizate, care nu se stricăși verificate. Reduntante. Despre asta este vorba și asta am făcut. Să avem backup la backup. Sunt niște intalații independente de voința omului. Dacă a luat foc și s-au creat 60 sau 65 de grade, atunci ele instantaneu dau drumul la apă și sting locul respectiv. Cum pot eu să plec cu un pacient critic care este legat cu 10-15 pompe de perfuzii, injectomate, cum pot eu să urc cu el în brațe ca să-l scot pe scări? Niciodată lucrul ăsta. ”

Cătălin Cîrstoveanu, medic: „Transparentizarea. Transparentizarea activității medicale este un lucru foarte complex și are legătura cu ceea ce se cheamă informatizare.”

Cătălin Cîrstoveanu, medic: „Voi ști să gestionez resursele. Adică vede că în spitalul ăsta cheltuiesc pe o apendicită 1.000 de lei, iar spitalul celălalt cheltuie 10.000 de lei și au rezultatele identice! Opa! Stai că devine o problemă publică foarte serioasă. Este transparent, este public. Acel pe manager nu trebuie să-l tragă ministrul de mânecă.”

Cătălin Cîrstoveanu, medic: „Și știi ce se întâmplă în momentul ăsta? Intervine competiția. Adică este foarte important. Eu ca medic vreau să fiu ca celălalt de bun. Înseamnă că au practici mai bune acolo, înseamnă că fac mai rapid.”

România are nevoie de școli care să ofere calificare într-o meserie. Școlile au nevoie de înjumătățirea programei. În programa școlara e nevoie de ore de educație sexuală și bune maniere. După sănătate, fă al doilea pas spre un viitor bun. Ai grijă de copiii tăi. Sunt viitorul tău, și al meu. Pot schimba în bine România, dacă au educație de calitate.

Profesorul Radu Gologan, coordonatorul lotului olimpic de matematică, predă de peste patru decenii. S-a săturat de câte ori a spus că programa școlară foarte încărcată trebuie înjumătățită.

Elevul român este pus să tocească informații inutile, dar nu are ore de educație sexuală și de bune maniere. Soluția pentru revigoarea societății o are orice ministru, dacă vrea.

Radu Gologan, profesor de matematică: „Trebuie să avem 60% școli în care accentul să fie calificarea într-o meserie. Chit că sunt meserii așa-zis simple, dulgher, zidar, instalator, dar care sunt foarte necesare.”

Alt pas spre viitor, care trebuia făcut demult, este informatizarea în școli. Elevul nu primește lecții utile și învață pe computere depășite, dacă are noroc și de ele.

Radu Gologan, profesor de matematică: „Am vorbit de meserii la punctul celălalt.Să învețe în meseria lui să folosească un program pe calculator. Dacă e mecanic auto trebuie să știe că toate mașinile moderne au soft-uri specializate. Toate meseriile de proiectare, de zidărie au softuri care îți spun cât material îți trebuie ca să tencuiești o casă, ca să pui gresie și așa mai departe.”

Sunt mai multe telefoane decât oameni, în România. Am putea folosi telefoanele pentru livrarea mai ușoară a unor servicii. Și apropo de softuri! Știu că tot aștepți să fie înlocuit dosarul cu șină de aplicații informatice.

Radu Puchiu, expert în open data, știe ce trebuie făcut pentru o Românie modernă, digitalizată. Uite primul pas obligatoriu de introdus.

Radu Puchiu, CEO HappyCities: „E un pas absolut necesar pe care toate țările l-au urmat. Identitatea electronica. Decifără identitate electronica, orice discuție despre digitalizare este incompleta ca să nu zic inutilă.”

Radu Puchiu, CEO HappyCities: „Nu cred că România poate să se modernizeze fără tehnologie, nu cred că România poate să se modernizeze neconectată la ce se întâmplă global, și nu cred că România poate să se modernizeze fără niște oameni știu și înteleg că tehnologia un mijloc, nu un scop în sine.”