• Infecția fungică care a mutilat pacienții Covid din India a apărut și în Rusia.
  • Specialiști: „Au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”.
  • Experți în micologie: „Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă”

Rusia a înregistrat cazuri de infecție fungică rară și mortală care afectează pacienții infectați cu Covid-19 și pe cei care au trecut deja prin boală. Mucormicoza, supranumită „ciuperca neagră”, a mutilat inițial pacienții cu coronavirus din India, a transmis ziarul rus pro-Kremlin Izvestia, citat de The Moscow Times.

Experții intervievați de publicație au subliniat că mucormicoza, pe care medicii indieni au numit-o „ciuperca neagră” datorită pigmentării sale întunecate, nu se răspândește de la oameni la oameni și Rusia nu prezintă riscul unui focar în masă. Infecția, care are o rată de mortalitate de 50%, începe de obicei în nas înainte de a se răspândi în ochi și creier.

„Din câte știu, au existat doar cazuri izolate de mucormicoză la pacienții cu Covid-19”, a declarat Nikolai Klimko, expert în micologie, menționând că alte infecții nu pot fi excluse.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

De asemenea, acesta a exclus că „ciuperca neagră” este adusă din India, deoarece pacienții se află într-o stare prea gravă pentru a călători.

Pavel Volchkov, biolog molecular și șef al laboratorului de inginerie genomică de la Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, a declarat pentru Izvestia că mucormicoza se răspândește în climatul subtropical umed și este legată de utilizarea antibioticelor.

„Ciuperca neagră” se poate răspândi acolo unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit specialiștilor.

E mai probabil ca „ciuperca neagră” să se răspândească în secțiile ATI unde pacienții sunt tratați cu antibiotice pentru infecții bacteriene, potrivit lui Sergei Yakovlev, președintele alianței chimioterapeuților clinici și a microbiologilor.

Mucormicoza este de obicei cea mai agresivă la pacienții al căror sistem imunitar este slăbit de alte infecții.

Persoanele care suferă de Covid-19 sunt mai susceptibile de a contracta infecția fungică. Afectate sunt și persoanele cu diabet necontrolat, care au utilizat steroizi în timpul tratamentului și cei care au petrecut mult timp în secțiile de terapie intensivă.

Tratamentul implică îndepărtarea chirurgicală a tuturor țesuturilor moarte și infectate și administrarea unui curs de terapie antifungică.

Niciunul dintre experții intervievați de Izvestia nu a numit o figură specifică a cazurilor suspectate de mucormicoză din Rusia.