• Combinarea vaccinurilor poate stimula răspunsul imun și combate noile tulpini de coronavirus.
  • Rezultatul studiilor arată că Sputnik V oferă o protecţie de aproximativ 92% împotriva coronavirusului.
  • Potrivit studiului, doar 16 din 16.500 persoane imunizate au avut simptome.

Combinarea vaccinurilor Sputnik V și Oxford ar putea oferi cea mai bună protecție împotriva mutațiilor Covid-19, au sugerat ieri oamenii de știință, scrie BBC.

O doză de vaccin poate spori răspunsul imun și poate combate mai bine noile tulpini de coronavirus, potrivit Fondului suveran de Investiţii al Rusiei, cel care finanţează dezvoltarea vaccinului.

Rezultatul studiilor de ieri arată că Sputnik V oferă o protecție de aproape 92% împotriva Covid-19, după rapel. Doar 16 din 16.500 de persoane imunizate au prezentat simptome.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„În general, considerăm că imunizarea cu două vaccinuri diferite, AstraZeneca și Sputnik V, pot funcționa de fapt mai bine, deoarece imunitatea devine mai puternică”, a declarat Kirill Dimitriev, directorul Fondului Rus pentru Investiţii.

„Această idee, numită stimulare eterogenă, se află în nucleul vaccinului Sputnik, deoarece folosim două doze diferite și credem că asta e cea mai bună modalitate de a lupta cu mutațiile. Acest lucru favorizează, de asemenea, un parteneriat între diferiți producători de vaccinuri.”, adaugă Kirill Dimitriev.

Vaccinul rusesc Sputnik V folosește două adenovirusuri umane diferite – Ad26 și Ad5 (din cele 50 care afectează oamenii) – pentru cele două doze de vaccin.

Întrebat dacă Marea Britanie a luat legătura cu Fondul Rus pentru Investiţii cu privire la achiziționarea vaccinului rusesc, Dmitriev a spus: „Nu încă, dar cred că odată ce am dovedit eficacitatea unei combinații AstraZeneca-Sputnik, cred că este posibil să avem această discuție.”

În august, Rusia a devenit prima țară din lume care a înregistrat un vaccin anti-COVID pentru uz de urgență, deși a fost testat pe o mână de oameni.