„Comfort food” ne forțează să alegem între nostalgie și sănătate? Ce spun experții despre mâncarea care ne alină sufletul

Ai avut o zi proastă? Apelezi la comfort food. „Comfort food” include acele preparate care îți oferă o stare de bine și te întorc cu gândul la copilărie.

Termenul a fost folosit prima dată în 1966, într-un articol despre obezitate, unde mâncarea era asociată cu momentele dificile.

Aceste preparate, bogate în calorii, zahăr și grăsimi, activează dopamina și serotonina, care te fac să te simți mai bine, chiar și după o zi stresantă.

Mirosurile familiare, cum ar fi cel al pâinii calde sau al unei tocănițe, declanșează amintiri și oferă senzația de confort.

Care este impactul „comfort food-ului” asupra sănătății noastre?

„De fapt, nu are niciun impact negativ. Faptul că mâncăm, de exemplu, laptele cu orez. Ne aduce aminte de copilărie. Mama ne făcea lapte cu orez, ne punea și scorțișoară. Dacă mâncăm în porții mici, nu o să avem niciun efect negativ asupra organismului. 

Ce ar putea avea efecte negative sunt doar plăcintele cu foarte mult zahăr în ele. Sau gogoșile, pentru că dacă se adaugă mult zahăr, ne poate afecta negativ organismul.

În schimb, are efecte pozitive asupra creierului. Pentru că o să ne ducă cu mintea, o să deblocheze amintiri plăcute. Amintiri care ne duc într-o zonă de confort. Și asta, de fapt, ne face bine”, a declarat Albert Popescu, nutriționist și antrenor personal, pentru Aleph News.

Putem face „comfort food-ul” mai sănătos fără să pierdem gustul familiar?

„Sigur că da. Dacă schimbăm zahărul cu, de exemplu, zahărul din trestie sau cu ștevia, care este un îndulcitor natural, putem să facem gustările mult mai sănătoase și fără să ne afecteze absolut deloc”, a declarat Albert Popescu, nutriționist și antrenor personal, pentru Aleph News.

Exit mobile version