• Un nou studiu a descoperit că băutul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi vă poate afecta rinichii.
  • Studiul, care a fost publicat recent în JAMA Network Open, a implicat 1.180 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani.
  • Acesta este cu siguranță un studiu interesant și subliniază cât de important este ca nutriția să fie individualizată pentru fiecare persoană”, spune Melanie Betz.

Atunci când luați o ceașcă de cafea, există o șansă mare să fiți mai degrabă preocupat de cât de repede vă va trezi decât de ce altceva ar putea face organismului dumneavoastră. Acest lucru este de înțeles, desigur. Cine nu iubește zvâcnetul care îți face creierul să se lumineze și corpul să se miște atunci când prețiosul impuls de cofeină își face efectul? De acord, dincolo de asta, s-ar putea să aveți o serie de efecte secundare surprinzătoare dacă beți cafea în fiecare zi – unele bune și altele mai puțin bune. De fapt, un nou studiu a descoperit că băutul a trei sau mai multe cești de cafea pe zi vă poate afecta rinichii.

Studiul, care a fost publicat recent în JAMA Network Open, a implicat 1.180 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani și care aveau hipertensiune arterială în stadiul 1 (tensiune arterială ridicată) netratată. În timp ce studiul a durat aproximativ 16 ani, participanții au fost verificați fiecare în timpul unui follow-up care a avut loc într-un interval de șapte ani și jumătate. În acel moment, cei din spatele studiului au fost atenți la hiperfiltrare (o rată de filtrare glomerulară considerată mai mare decât cea normală), albuminurie (prea multă albumină în urină) și hipertensiune – toate acestea fiind semne comune ale disfuncției renale și ale bolii renale.

În timp ce se uitau la rezultate, ei au observat mai întâi că varianta rs762551 a genei CYP1A2 era prezentă la aproximativ jumătate dintre participanți, ceea ce înseamnă că organismul lor nu metabolizează cafeina la fel de repede cum ar putea altfel. De asemenea, au constatat că cei care metabolizau cafeina mai lent aveau de 2,7 ori mai multe șanse să ajungă să se confrunte cu disfuncții renale dacă beau trei cești de cafea sau mai mult în fiecare zi. Mai exact, aceștia erau de 2,5 ori mai predispuși să se trezească cu hiperfiltrare, de 2,7 ori mai predispuși să dezvolte albuminurie și de 2,8 ori mai predispuși să se confrunte cu hipertensiune arterială.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Acest lucru implică cofeina, în mod specific, ca fiind componenta din cafea care poate afecta rinichii”, a declarat Dr. Sara Mahdavi, autorul principal al studiului, precum și cercetător la Departamentul de Medicină Comunitară și de Familie de la Universitatea din Toronto, potrivit Medical News Today.

Acesta este cu siguranță un studiu interesant și subliniază cât de important este ca nutriția să fie individualizată pentru fiecare persoană”, spune Melanie Betz MS, RD, CSR, CSG la Fundația pentru Rinichi, la Eat This, Not ThatAbia acum începem să înțelegem rolul pe care îl joacă genetica în răspunsul la orice medicație sau intervenție nutrițională.”

În același timp, Betz subliniază: „Este important să ne amintim că acest studiu a constatat un risc mai mare de disfuncție renală la persoanele care au băut mai mult de 3 cești de cafea pe zi. Asta înseamnă destul de mult!”

Rezultatele acestui singur studiu nu-mi spun că toată lumea ar trebui să evite complet cafeaua”, spune Betz. „Dar, poate că mai mult de 1 sau 2 cești de cafea nu este ideal. De asemenea, majoritatea celorlalte studii au constatat un risc redus de boli renale la persoanele care beau cafea. Este important să interpretăm toate constatările împreună”.

Dincolo de asta, ea subliniază că „studiul nu a ajustat pentru alți factori dietetici despre care știm că au un impact asupra sănătății rinichilor”. Din această cauză, ea explică faptul că „este foarte posibil ca persoanele care beau mai multă cafea să aibă tendința de a mânca mai puține fructe și legume și mai multe proteine animale, toate lucruri despre care vedem în mod constant că au un impact negativ asupra sănătății rinichilor”.

Înseamnă acest lucru că sunteți în siguranță față de efectele potențial dăunătoare pe care cafeaua le-ar putea avea asupra rinichilor dacă beți mai puțin de 3 cești pe zi?

A existat o curbă în formă de „U” în ceea ce privește consumul de cofeină”, explică Jen Hernandez RDN, CSR, LDN, dietetician renal și director executiv al Plant-Powered Kidneys Inc. pentru Eat This, Not That! Cei care consumă aproximativ 1 ceașcă sau mai puțin pe zi au observat beneficii, inclusiv protecția tensiunii arteriale, în timp ce cei care consumă 3+ cești pe zi au observat, de asemenea, beneficii.” Așadar, până la urmă, depinde cu adevărat de fiecare persoană în parte.

Cafeaua conține antioxidanți și micronutrienți, cum ar fi potasiul, care pot fi de ajutor pentru protejarea funcției renale, precum și pentru menținerea unei presiuni arteriale bune”, spune Hernandez, menționând în același timp că o revizuire din 2020 a constatat că cafeaua este benefică pentru protecția rinichilor”.

Asta înseamnă cu siguranță că este mai bine să consumi cafeaua cu moderație dacă vrei să te bucuri în siguranță de beneficiile pe care le are de oferit. Cu toate acestea, dacă sunteți încă îngrijorat și preferați să fiți mai degrabă în siguranță decât să vă pară rău, Dr. Mahdavi are o sugestie, spunând: Deoarece cafeaua decofeinizataă este practic lipsită de cofeină, cei care consumă cafea decofeinizată nu ar avea un risc mai mare de disfuncție renală, indiferent de genetica lor.”