• Experții recomandă ca, pentru a fi benefic, consumul de ouă să fie integrat într-un stil de viață sănătos.
  • Un studiu de la Universitatea din Connecticut a constatat că colesterolul din gălbenușurile de ou nu crește nivelul particulelor de colesterol rău (LDL), care sunt asociate cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare
  • Ouăle sunt și o excelentă sursă de luteină, un pigment care îmbunătățește calitatea vederii și scade riscul bolilor oculare. Mai mult, ne pot proteja și de Alzheimer, printr-un element din compoziția lor, numit colină

Pline de proteine, ușor de gătit și accesibile, ouăle reprezintă un aliment aproape ideal. Consumate alături de alte alimente, ouăle pot ajuta corpul să absoarbă mai multe vitamine. Este însă consumul lor periculos, așa cum s-a spus până acum? BBC răspunde la această întrebare, făcând trimitere la cele mai recente studii în acest sens.

Ani de zile consumul de ouă a fost controversat, în principal datorită conținutului ridicat de colesterol. Unele studii l-au asociat cu un risc crescut de boli de inimă. A mânca prea multe ouă este deci dăunător?

Pentru a răspunde acestei întrebări trebuie să vorbim despre colesterol. Acesta este esențial în construirea celulelor și ajută organismul să producă o vitamină D, alături de testosteron și estrogen. Ficatul și intestinele produc tot colesterolul de care avem nevoie, dar acesta se găsește și în produsele animale, cum ar fi carnea de vită, creveții, ouăle, brânza și untul. Prin sânge, acesta este transportat în corp de diferite tipuri de lipoproteine, care determină clasificarea colesterolului în „bun” și „rău”.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Colesterolul „rău”

S-a descoperit că nivelul crescut de colesterol LDL (lipoproteine cu densitate mică), cunoscut și sub numele de colesterol „rău”, este legat de un risc crescut de boli cardiovasculare. Cercetătorii sunt însă mult mai îngrijorați cu privire la cantitatea de grăsimi saturate sau de grăsimi trans (hidrogenate) pe care le consumăm. Un nivel ridicat de grăsimi trans au alimente precum margarina, snacks-urile sau unele produse prăjite sau coapte.

Grăsimile trans pot crește riscul de boli cardiovasculare deoarece stimulează nivelul de colesterol LDL. Cu toate acestea, ouăle și creveții sunt singurele alimente bogate în colesterol, dar sărace în grăsimi saturate.

Colesterolul „bun”

Colesterolul HDL (lipoproteine cu densitate mare), numit și colesterol „bun”, poate avea un efect protector împotriva bolilor cardiovasculare prin prevenirea depunerii colesterolului în pereții vaselor de sânge.

Câteva dintre alimentele care ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL sunt nucile, semințele, peștele gras, leguminoasele, cerealele, fructele și legumele.

Cei care au făcut vreodată un test de colesterol, știe că important este raportul dintre HDL și LDL deoarece colesterolul HDL contracarează efectele colesterolului LDL.

Dar contează toate acestea atât de mult? În mod uimitor, corpul nostru ar putea fi capabil să compenseze cantitatea de colesterol pe care o consumăm, producând mai puțin. Pentru majoritatea oamenilor, colesterolul alimentar nu reprezintă deci o problemă.

În anul 2015, o analiză a 40 de studii nu a constatat nicio legătură concludentă între colesterolul alimentar și bolile de inimă. Astfel, nu ar trebui să reprezinte o surpriză nici faptul că cercetările efectuate recent la Universitatea din Connecticut nu au stabilit nicio legătură între consumul de ouă și bolile cardiovasculare.

Nu mai există deci nicio temere referitor la una dintre mâncărurile preferate la micul dejun în întreaga lume?

Un studiu recent a constatat că o jumătate de ou în plus pe zi este asociat cu un risc mai mare de boli de inimă. Un studiu anterior, realizat în din China, la care au participat 500 000 de adulți, a constatat exact opusul. Consumul de ouă a fost asociat cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Ambele studii au fost însă observaționale.

Ouăle sunt, de asemenea, o excelentă sursă de luteină, un pigment legat de calitatea mai bună a vederii și de un risc redus al bolilor oculare. Ouăle ne mai pot ajuta să ne protejăm și de boala Alzheimer, printr-un element din compoziția lor, numit colină.

Chiar dacă oamenii de știință sunt departe de a înțelege deplin avantajele și dezavantajele consumului de ouă, marea majoritate a cercetărilor recente sugerează că acestea nu prezintă niciun risc și că sunt mai degrabă bune pentru sănătatea noastră.