• KCNA a declarat că toate celelalte cazuri de febră raportate în țară până la jumătatea lunii aprilie s-au datorat altor boli, dar nu a oferit detalii.
  • Nordul a susținut că valul COVID a dat semne de diminuare, deși experții suspectează o subestimare a cifrelor publicate prin intermediul mass-mediei controlate de guvern.
  • Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că riscul ca oamenii să se infecteze cu COVID prin contactul cu suprafețe sau obiecte contaminate este în general considerat scăzut.

Coreea de Nord susține că primul focar de infecție cu COVID-19 din țară a început când pacienții au atins lucruri străine” în apropierea graniței cu Coreea de Sud, dând aparent vina pe țara vecină pentru valul de infecții din țara izolată.

Anunțând vineri rezultatele unei investigații, Nordul a ordonat populației să se ocupe cu vigilență de lucrurile străine venite prin vânt și alte fenomene climatice și baloane în zonele situate de-a lungul liniei de demarcație și a granițelor, a declarat agenția oficială de știri KCNA.

Agenția nu a menționat în mod direct Coreea de Sud, dar dezertorii și activiștii nord-coreeni au zburat timp de zeci de ani cu baloane din Sud peste granița puternic fortificată, transportând pliante și ajutoare umanitare. Ministerul sud-coreean al Unificării, care se ocupă de afacerile intercoreene, a declarat că nu există nicio posibilitate” ca virusul să pătrundă în Nord prin intermediul pliantelor trimise peste graniță.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Potrivit KCNA, un soldat în vârstă de 18 ani și un copil de cinci ani care au intrat în contact cu materialele neidentificate pe un deal din jurul cazărmilor și cartierelor rezidențiale din comitatul estic Kumgang, la începutul lunii aprilie, au prezentat simptome și ulterior au fost testați pozitiv pentru coronavirus. KCNA a declarat că toate celelalte cazuri de febră raportate în țară până la jumătatea lunii aprilie s-au datorat altor boli, dar nu a oferit detalii.

Este greu de crezut afirmația Coreei de Nord, din punct de vedere științific, având în vedere că posibilitatea ca virusul să se răspândească prin intermediul obiectelor este destul de redusă, a declarat Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de Studii Nord-Coreene din Seul. Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că riscul ca oamenii să se infecteze cu COVID prin contactul cu suprafețe sau obiecte contaminate este în general considerat scăzut, deși este posibil.

Nordul a mai spus că primii doi pacienți au atins obiectele nespecificate din orașul estic la începutul lunii aprilie, dar prima dată când se știe că un grup de transfugi a trimis baloane peste graniță în acest an a fost la sfârșitul lunii aprilie, din regiunea Gimpo din vest.

Prima recunoaștere a Nordului privind un focar de COVID a venit la câteva luni după ce a relaxat închiderile de la graniță impuse de la începutul anului 2020 pentru a relua operațiunile trenurilor de marfă cu China, dar ar fi fost dificil pentru Pyongyang să arate cu degetul spre China, a declarat Lim Eul-chul, profesor la Institutul de Studii pentru Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam.

Dacă ar fi ajuns la concluzia că virusul provine din China, ar fi trebuit să înăsprească măsurile de carantină în zona de frontieră, într-un nou eșec pentru comerțul dintre Coreea de Nord și China, a spus Lim.