- Autorităţile din Coreea de Sud refuză să suspende programul de vaccinare împotriva gripei, după ce 25 persoane au decedat în câteva zile
- Medicii au cerut întreruperea programului de vaccinare antigripă
- Experții spun că nu există o legătură directă între vaccinul gripal și persoanele decedate
Cel puțin 25 persoane au murit în Coreea de Sud, la câteva zile după ce au fost vaccinate împotriva gripei. Autoritățile asigură că nu există nici un pericol și au refuzat suspendarea programului de vaccinare, relatează The Guardian. Ele transmit că nu au găsit nicio legătură între persoanele decedate și vaccin.
Cel puțin 22 dintre morți, printre care și un adolescent de 17 ani, făceau parte dintr-un program național de vaccinare a 19 milioane de tineri și bătrâni, a anunțat Agenția pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Coreea.
Agenția de stat a declarat că nu a găsit nicio legătură între decese și vaccinurile împotriva gripei. O anchetă este în desfășurare.
Coreea de Sud a comandat cu 20% mai multe vaccinuri împotriva gripei decât anul precedent pentru a evita o dublă epidemie – gripă și Covid – și supraîncărcarea sistemului medical.
”Înțeleg și regret că oamenii sunt îngrijorați în legătură cu acest vaccin. Anchetăm cazurile și vom verifica atent întregul proces în care sunt implicate mai multe agenții, de la producție la distribuție” a spus Park Neung-hoo, ministrul Sănătații.
Vaccinurile folosite în Korea sunt făcute de companii precum GC Pharma, SK Bioscience, Korea Vaccine și Boryung Biopharma Co Ltd, o divizie a Boryung Pharm Co Ltd, împreună cu Sanofi din Franța.
Împreuna asigură dozele pentru imunizarea gratuită, dar și serviciile plătite prin care se dorește vaccinarea a 30 de milioane de oameni dintr-o populație de 52 de milioane.
Din cei 25 de morți, 10 au primit vaccin produs de SK Bioscience, 5 de la Boryung și GC Pharma, unul de la Korea Vaccine și 4 de la Sanofi.
Toate companiile coreene au refuzat să comenteze iar Sanofi nu a răspuns imediat solicitării unei reacții. Nu este clar dacă vaccinurile produse de companiile locale au fost exportate sau dacă cele produse de Sanofi sunt folosite în alte țări.
O anchetă preliminară a șase decese nu a găsit o legătură între vaccin și morți.
Programul național gratuit de vaccinare a fost unul controversat de la debutul lui, luna trecută. Lansarea lui a fost amânată după ce 5 milioane de doze au fost ținute la temperatura camerei, în loc să fie păstrate la rece cum este cerut.
Oficialii spun că 8,3 milioane de oameni au fost inoculați de pe 13 octombrie încoace, fiind raportate 350 de cazuri de reacții adverse.
În 2005, 6 cazuri de decese au fost legate de vaccinarea antigripală, dar în comparație, numărul persoanelor vaccinate în acest an este mult mai mare.
Unele persoane au decis ca măsură de precauție să renunte la vaccinul gratuit și să se vaccineze contra cost, alegând singure produsul.