• Mulţi pacienţi infectaţi cu COVID au avut şi simptome gastro-intestinale.
  • Aceste simptome sunt, însă, comune şi altor afecţiuni digestive care apar în sezonul cald.
  • Doctorul Adrian Marinescu: „Statistic, când avem o simptomatologie digestivă, mai degrabă nu avem coronavirus”.
  • Doctorul Marinescu: „Dacă simptomele digestive nu sunt severe, cereţi întâi sfatul medicului de familie”.

Ştii deja că foarte mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu COVID au avut şi simptome gastro-intestinale, precum greaţa, febra, vărsăturile şi diareea. Acestea, însă, sunt comune şi altor afecţiuni digestive, care apar acum vara, cum sunt toxinfecţiile alimentare.

Medicul Adrian Marinescu îţi spune că nu trebuie să intri în panică şi să te gândeşti automat că ai COVID dacă ai simptome digestive. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te izolezi.

Dacă simptomele nu sunt severe şi ştii că ai respectat regulile de distanţare şi igienă şi că este puţin probabil să fi intrat în contact cu cineva infectat, poţi urma tratament simptomatic acasă, după ce ai cerut sfatul medicului de familie.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Dar dacă starea ta se agravează şi simptomele nu dispar după tratamentul recomandat, sună la ambulanţă.

Monitorizăm, apoi mergem la serviciul de urgențe, dacă simptomele se agravează

„Statistic, sau în momentul în care avem febră, sau în momentul în care avem o simptomatologie digestivă, noi toţi ar trebui să ştim că mai degrabă nu avem coronavirus. Probabilitatea de a avea coronavirus este mult mai mică, nu mă refer la o situaţie punctuală, că am venit în contact cu cineva pozitiv”, spune medicul Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş.

„Cu siguranţă că nu trebuie să intrăm în panică nicicum. Prima dată monitorizăm, apar probleme mai mari şi constituie o urgenţă, mergem la serviciul de urgenţă”, a adăugat medicul Adrian Marinescu.