• Coronavirusul atacă celulele adipoase și celulele sistemului imunitar din grăsimea corporală
  • Medicii atrag atenția că grăsimea corporală infectată ar putea duce la o formă de long-Covid
  • În SUA, rata de obezitate este una dintre cele mai mari din lume

Oamenii de știință din China au descoperit că noul coronavirus infectează celulele adipoase și celulele sistemului imunitar din grăsimea corporală. Iar astfel se crează un răspuns imunitar dăunător în organism.

Încă de la începutul pandemiei, persoanele cu kilograme în plus au fost mai predispuse să dezvolte o formă mai severă de Covid-19. Cu toate că, în cele mai multe cazuri, pacienții suferă de afecțiuni ca diabetul, oamenii de știință au descoperit că vulnerabilitatea lor în privința virusului e legată de obezitate.

Virusul afectează atât celulele adipoase, cât și celulele imune din grăsimea corporală, determinând astfel un răspuns defensiv dăunător în organism, arată o cercetare publicată în The New York Times.

Recomandări

CE SE ALEGE DE AMERICA?
SECURITATE LA COTE MAXIME
CE SE ALEGE DE AMERICA?
CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU

În Statele Unite, rata de obezitate este una dintre cele mai mari din lume. Majoritatea adulților sunt supraponderali, iar 42% dintre ei suferă de obezitate. Spre exemplu, un om care cântărește 250 de kilograme, transportă o cantitate substanțială de grăsime în care virusul poate sta, reproduce și declanșa un răspuns distructiv al sistemului imunitar, susține dr. David Kass, profesor de cardiologie la Johns Hopkins.

Medicii atrag atenția că grăsimea corporală infectată ar putea duce la o formă de long-Covid, descrisă prin simptome precum oboseală persistentă, de la câteva săptămâni, până la câteva luni.

Datele arată că vaccinurile și tratamentele Covid ar trebui să țină cont de greutatea pacienților: „Asta reprezintă un alt semnal de alarmă pentru medici și pentru sistemul de sănătate publică. Trebuie să analizăm în detaliu problemele persoanelor supraponderale și obeze, precum și tratamentele și vaccinurile pe care le oferim”, a declarat Barry Popkin, profesor de nutriție la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill.