Covid-19 ar putea fi la câteva mutații de „evitarea” vaccinurilor. Avertismentul CDC

Cum te poate scăpa o răceală obişnuită de Covid. Descoperirea oamenilor de ştiinţă Foto: Profimedia

Covid-19 ar putea fi la „doar câteva mutații” distanță de a se putea sustrage vaccinurilor, a avertizat marți, directorul CDC, Dr. Rochelle Walensky, citată de NY Post.

Walensky a spus că vaccinurile actuale sunt eficiente împotriva cazurilor severe de coronavirus, inclusiv a celor cauzate de variantele sale cunoscute, dar răspândirea sa continuă ar putea permite bolii să sufere mutații dincolo de protecția imunizărilor.

Cea mai mare îngrijorare din sănătatea publică și în științe este că mutatiile virusului au potențialul de a se sustrage vaccinului în ceea ce privește modul în care ne protejează de boli severe și deces”, a spus Walensky într-o declarație de presă.

În acest moment, din fericire, nu suntem acolo. Vaccinurile funcționează foarte bine. Marea preocupare este următoarea zonă care ar putea apărea – la o distanta de doar câteva mutații virusurile ar putea să se sustragă vaccinurilor”.

Șefa agenției americane a declarat că această posibilitatea reprezintă un alt motiv pentru care oamenii să se vaccineze – astfel încât virusul să poată fi în cele din urmă oprit înainte ca acesta să sufere mutatii care să impună dezvoltarea unui alt vaccin.

CDC a emis marți noi linii directoare pentru purtarea de masca în interior, concepute pentru a ajuta la încetinirea răspândirii virusului în locurile care se confruntă cu creșteri ale numărului de cazuri.

În zonele cu transmisie substanțială, CDC recomandă persoanelor complet vaccinate să poarte măști în medii publice, în interior, pentru a ajuta la prevenirea răspândirii variantei Delta și la protejarea celorlalți”, a spus Walensky, referindu-se la tulpina extrem de contagioasă care a inclus aproximativ 83% de cazuri noi la nivel național in SUA.

Oficialii din domeniul sănătății au subliniat că numărul de cazuri de coronavirus în SUA e în creștere din cauza americanilor nevaccinați. În prezent, persoanele care nu sunt vaccinate sunt responsabile pentru aproximativ 99,5% din decesele provocate de COVID-19 și 97% din spitalizări, au spus oficialii.