- Fără să aștepte încheierea studiilor clinice la om, China a lansat un program de vaccinare de urgență pentru lucrătorii esențiali.
- Ca parte a acestui program, au fost inoculate un vaccin de la Sinovac și două de la Sinopharm
- Nu au fost raportate reacții adverse grave de la cei care au primit vaccinul în caz de urgență
Aproape un milion de persoane au primit deja vaccinul experimental dezvoltat de Sinopharm. Grupul farmaceutic național chinez a anunțat-o miercuri seara.
Advertisment
Această vaccinare la scară largă face parte din „programul de utilizare de urgență” al țării lansat în iulie, care include inocularea a trei seruri candidate lucrătorilor esențiali pentru lupta împotriva pandemiei și pentru economie, personalul medical, angajații aeroportului, fara a aștepta finalizarea studiilor clinice. Sunt utilizate două formule de la Sinopharm și una de la Sinovac.
Nu au fost raportate reacții adverse grave de la cei care au primit vaccinul în caz de urgență, a spus Sinopharm într-o postare pe rețeaua socială WeChat.
Recomandări
Vaccinurile Sinopharm, care utilizează un virus inactivat incapabil să se replice în celulele umane pentru a declanșa răspunsuri imune, necesită două doze, au arătat date de înregistrare din studiile clinice de fază 3 efectuate pe 50.000 de voluntari, în zece țări.
În programul de urgență, au fost prelevate probe de sânge de la peste 40.000 de participanți la 14 zile după ce au luat a doua doză. Potrivit lui Liu Jingzhen, CEO al Sinopharm, aceștia sunt muncitori în construcții, diplomați și studenți plecați în străinătate. În afară de o umflare temporară în zona injecției și, uneori, o febră ușoară, aceste persoane nu ar fi avut alte efecte secundare. Și niciunul nu ar fi fost infectat.
Aceste date ar trebui interpretate cu precauție, totuși, deoarece, spre deosebire de studiile clinice de fază 3, programul de utilizare de urgență nu are un grup de control care să compare efectele vaccinului real cu un placebo. Până în prezent, în timp ce cursa pentru un vaccin este încă acerbă, cu unele progrese, Organizația Mondială a Sănătății nu a aprobat niciunul.
Partenerii noștri