• Adulții internați în spitale cu COVID-19 și gripă prezintă un risc mai mare de boală severă sau chiar deces comparativ cu cei care au doar COVID-19 sau în combinație cu alte virusuri, arată studiile.
  • Descoperirile au fost făcute de o echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Liverpool, Universitatea Leiden și Imperial College London. Aceștia au studiat peste 305.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19.
  • Cercetarea, parte din Consorțiul Internațional pentru Infecții Respiratorii Acute Severe și Infecții Emergente (ISARIC), este cel mai mare studiu realizat pe indivizi infectați cu COVID-19 sau alți viruși respiratorii.
  • Studiul ISARIC a fost pregătit în anul 2013 pentru o pandemie precum cea din prezent.

Adulții internați în spitale cu COVID-19 și gripă prezintă un risc mai mare de boală severă sau chiar deces comparativ cu cei care au doar COVID-19 sau în combinație cu alte virusuri, arată studiile, conform publicației News Medical.

Cercetătorii spun că pacienții infectați cu SARS-CoV-2, virusul răspunzător pentru COVID-19, și virusul gripal sunt de patru ori mai mult predispuși să necesite suport pentru ventitalație și de 2.4 ori mai mult predispuși la deces decât dacă ar fi fost expuși doar la noul coronavirus.

Aceștia scot în evidență importanța vaccinării împotriva noului coronavirus, dar și împotriva gripei și testarea pacienților din spitale pentru ambele infecții.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Cercetătorii au studiat peste 300.000 de pacienți spitalizați

Descoperirile au fost făcute de o echipă de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Liverpool, Universitatea Leiden și Imperial College London. Aceștia au studiat peste 305.000 de pacienți spitalizați cu COVID-19.

Cercetarea, parte din Consorțiul Internațional pentru Infecții Respiratorii Acute Severe și Infecții Emergente (ISARIC), este cel mai mare studiu realizat pe indivizi infectați cu COVID-19 sau alți viruși respiratorii.

Studiul ISARIC a fost pregătit în anul 2013 pentru o pandemie precum cea din prezent.

Echipa a adunat datele adulților internați cu COVID-19 din spitalele din UK în perioada 6 februarie 2020 – 8 decembrie 2021.

Rezultatele pentru co-infecții virale respiratorii au fost analizate la 6965 de pacienți, dintre care 227 cu virusul gripal care prezentau simptome semnificativ mai severe.

În ultimii doi ani am observat frecvent cum pacienții cu COVID-19 se îmbolnăvesc sever, uneori conducând la internarea în secția de terapie intensivă pentru a ajuta la respirație. Se știa deja că o infecție gripală ar putea duce la o situație similară, dar se știa mai puțin despre rezultatele unei duble infecții cu SARS-CoV-2 și alte virusuri respiratorii. ” a spus Dr Maaike Swets, student doctorand la Universitatea din Edinburg și Universitatea Leiden.

Profesorul de Medicină Experimentală de la Universitatea Edinburg, Kenneth Baillie, a spus: „ Am descoperit că această combinație dintre COVID-19și virusul gripal este periculoasă în mod particular. Acest lucru este important în contextul în care multe țări renunță la distanțarea socială și la măsurile de carantinare. Ne așteptăm ca virusul responsabil pentru COVID-19să circule cu virusul gripal, crescând astfel șansele de co-infecție. De aceea ar trebui să ne schimbăm strategia de testare pentru pacienții cu COVID-19din spitale, și să testăm de gripă într-o măsură mai mare.

„Este foarte important ca oamenii să se vaccineze”

Profesorul de Medicină Epidemică și Pediatrie la Universitatea din Liverpool, Calum Semple, a spus: „ Asistăm la o creștere a virușilor sezonieri obișnuiți, pe măsură ce oamenii se întorc la normal. Așadar, ne putem aștepta ca gripa să circule alături de COVID-19 în această iarnă. Am fost surprinși de faptul că riscul de deces a fost mai mult decât dublu atunci când oamenii au fost infectați atât de virusul gripal, cât și de COVID-19. Acum este foarte important ca oamenii să se vaccineze complet și să se întărească împotriva ambelor virusuri și să nu lase acest lucru până când este prea târziu.

Dr. Geert Groeneveld, medic la departamentul de boli infecțioase al Centrului Medical Universitar Leiden, a declarat: „Înțelegerea consecințelor dublei infecții cu SARS-CoV-2 și alte virusuri respiratorii este crucială, deoarece acestea au implicații pentru pacienți, spitale și capacitatea de terapie intensivă în sezoanele în care SARS-CoV-2 și gripa circulă împreună.

Profesorul Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College London, a declarat: „Infectarea cu mai mult de un virus nu este foarte frecventă, dar este important să fim conștienți de faptul că există cazuri de coinfecție. Vaccinurile care protejează împotriva COVID-19 și a gripei sunt diferite, iar oamenii au nevoie de ambele. Modul în care sunt tratate aceste două infecții este, de asemenea, diferit, așa că este important să se facă teste pentru alte virusuri chiar și atunci când există un diagnostic la o persoană spitalizată cu o infecție respiratorie. Această ultimă descoperire a consorțiului ISARIC contribuie din nou în mod semnificativ la îmbunătățirea modului în care gestionăm pacienții.

Constatările au fost publicate în The Lancet. Cercetarea a fost finanțată de UK Research and Innovation (UKRI) și de Department of Health and Social Care prin intermediul National Institute for Health Research (NIHR), ca parte a răspunsului rapid de cercetare COVID-19al guvernului britanic.