- Cercetătorii leagă unele bacterii din gură de afecțiunile creierului.
- Anumite tipuri de bacterii sunt asociate cu o memorie mai bună.
- Legumele bogate în nitriți stimulează apariția bacteriilor benefice.
- Mâncarea procesată favorizează apariția bacteriilor dăunătoare.
- Analiza bacteriilor poate fi un indicator pentru bolile creierului.
Ești ceea ce mănânci. Zicala se adeverește cu fiecare îmbucătură. Cercetătorii de la Universitatea din Exeter au făcut legătura între unele bacterii pe care le avem în gură și modul cum va funcționa creierul pe măsură ce îmbătrânim. Anumite tipuri de bacterii sunt asociate cu o memorie și o atenție mai bune, în timp ce altele au fost legate de o sănătate precară a creierului și de boala Alzheimer.
Acum, cercetătorii vor să vadă dacă consumul anumitor alimente poate influența sănătatea creierului prin stimularea anumitor bacterii. Un exemplu ar fi consumul de legume cu frunze, bogate în nitriți, care stimulează apariția bacteriilor benefice. Adică sfecla rosie, verdeața, spanacul, rucola sau salata verde.
La polul opus, alcoolul și alimentele ultraprocesate, cu adaos de zahăr, favorizează apariția bacteriilor dăunătoare. Analiza bacteriilor din gură ar putea deveni un indicator pentru predispoziția la anumite afecțiuni ale creierului.
Advertisment
Recomandări
Citește și
- România a fost exclusă de la Summit-ul de Urgență organizat la Paris. Lucian Burlea: „Am livrat suficient de mult cât să ne câștigăm dreptul”
- Delegațiile din SUA și Rusia încep negocierile de pace la Riad. „Zelenski va lua parte la discuții”, spune Trump
- Telefobia este vindecată la Nottingham College: Cum arată cursurile pentru tinerii care se tem de a vorbi telefon