Criza COVID-19 atinge o nouă etapă critică în România. Record negativ al deceselor, la nivel național

Criza coronavirusului atinge încă un moment critic. Președintele României, Klaus Iohannis, și-a început discursul din seara asta cu bilanțul victimelor. „Numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă și sunt necesare eforturi susținute pentru a ține sub control epidemia”, a declarat, marți, Klaus Iohannis, președintele României.

Au murit, mai exact, 104 oameni. E prima oară când România numără atâtea victime în doar 24 de ore. Au fost raportate 4.734 de cazuri noi, mai puține decât săptămâna trecută, dar bilanțul deceselor vine într-un moment foarte dificil pentru sănătate. 800 din 1200 de paturi sunt ocupate la secțiile de ATI, în spitalele COVID, iar medicii nu mai fac față.

„Fără un personal medical calificat acele paturi nu îți găsesc rolul. Marile centre de terapie intensivă sunt ocupate. Este nefuncțional să transferi un pacient din Capitală la zeci de kilometri distanță”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, medic primar boli infecțioase. Între timp, medicii de familie se ocupă de pacienții asimptomatici, la distanță. Statul îi încurajează cu bani să-i trateze la domiciliu pe bolnavii a căror stare se înrăutățește. Suma, 105 lei pentru fiecare pacient consultat, e infimă, spun medicii.

Echipamente noi, din fonduri europene

„Împărţiţi 105 lei impozabili la 14 vizite sau urmăriri la domiciliu telefonic şi vedeţi cât revine pentru o consultaţie telefonică. Un combinezon este în jur de 150 -200 de lei, mai ales pentru mărimile mari este mai scump. În momentul în care pacientul ţine o legătură cu mine şi noi suntem conştienţi de evoluţia lui nu cred că mă poate obliga nimeni să merg acasă, pentru că mă expun şi doctorii sunt bolnavi la fel ca şi pacienţii”, a declarat Anca Deleanu, medic de familie.

Înainte să vorbim de un colaps medical, ne agățăm de speranțe. Președintele promite echipamente noi în spitale, cu bani din fonduri europene, iar Nelu Tătaru anunță că vom avea un vaccin în perioada următoare.

„Avem o primă tranșă care ar trebui să vină la sfârșitul lui decembrie și să începem în ianuarie. Intenția noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat, pentru a putea să avem o linie întâi solidă”, a declarat ministrul Sănătății, pentru Profit.ro.

Exit mobile version