- O nouă scădere a donării de plasmă ar putea veni odată cu valul 4.
- Pandemia de COVID a afectat grav colectarea de plasmă.
- Suntem în valul patru, iar imunoglobulina se află și în schema de tratament pentru COVID-19.
Specialiștii avertizează cum că, colectarea plasmei umane a scăzut în pandemie cu 30%. O nouă scădere a donării de plasmă ar putea veni odată cu valul 4. În momentul de față România nu are posibilitatea de a fracționa plasma.
Pandemia de COVID-19 a afectat în mod grav colectarea de plasmă la nivel global. Încă de la debutul pandemiei s-a înregistrat o scădere de peste 30% a colectării plasmei umane, materia primă din care se fabrică imunoglobulina. Iar criza actuală ar putea fi cu mult mai mare decât cea care ne-a afectat în 2017 – 2018.
Otilia Stângă, șefa Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, a declarat către Aleph News ce înseamnă această criză de imunoglobulină pentru pacienții români cu boli rare.
„Pentru pacienții cu imunodeficiențe primare, imunoglobulina înseamnă pur și simplu viață. Nu există altă alternativă de tratament pentru acești pacienți iar neacordarea dozelor corecte și la timp, va duce aproape în mod invariabil la complicații ale bolii”, a spus pentru Aleph News, șefa ARPIP.
Otilia Stângă spune că a semnalat problema către Ministerul Sănătății pe data de 10 august, doar că din nefericire nu a primit un răspuns nici până-n ziua de astăzi. Și Aleph News a solicitat un punct de vedere, iar răspunsul va fi primit, probabil în termenul legal, așa cum a precizat Ministerul.
Cu atât mai grav este faptul că suntem în valul patru, iar imunoglobulina se află și în schema de tratament pentru COVID-19. Chiar și așa, România riscă să nu mai poată asigura necesarul de tratament pentru pacienții internați la ATI