• Studii multiple au analizat modul în care organismul răspunde la infecția cu coronavirus.
  • „Dacă are loc reinfecția, este probabil să fie mai puțin severă decât prima dată sau chiar asimptomatică.”
  • Nu este încă clar cât va dura protecția indusă de vaccinare sau dacă vaccinurile previn infecția și transmiterea.

Sistemul imunitar are mai multe părți, inclusiv un răspuns de primă linie care implică celule imune care alertează corpul cu privire la un atac și se află în celulele infectate. Acest răspuns duce la activarea a ceea ce este cunoscut sub numele de sistem imunitar „adaptativ”, care este important pentru imunitatea viitoare, potrivit unei analize făcute de The Guardian.

„[Sistemul imunitar adaptativ] are această caracteristică specială a memoriei, care este ceea ce se exploatează în vaccinuri”, a spus prof. Danny Altmann, expert în imunologie a bolilor infecțioase la Imperial College London.

Acesta implică două tipuri principale de celule albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite. Celulele B produc proteine ​​de anticorpi care se pot lipi de virus pentru a preveni pătrunderea în celule.

Recomandări

NU AI VOIE SĂ FII PARTY ANIMAL
DAN LA PREZIDENȚIALE
CÂND ARE ROMÂNIA FABRICĂ A.I.
COPACI IDENTIFICABILI?
133K DAU LICENȚA
UE, ÎN DECLIN DEMOGRAFIC

Celulele T le ucid pe cele infectate cu virus și produc proteine ​​numite citokine. Aceste citokine ajută la transformarea celulelor B în celule cu durată lungă de viață care produc anticorpi și mai buni, iar celulele B „de memorie” sunt cele care pot produce rapid anticorpi specializați, în cazul în care organismul ar fi expus din nou virusului.

„În mod normal, imunitatea celulelor T, imunitatea celulelor B și produsul său, anticorpii, merg mână în mână în a combate un virus”, a spus Altmann.

Dar studiile au descoperit că, nu toate răspunsurile imune sunt utile, totuși: cercetările recente au sugerat că anticorpii capricioși pot juca un rol în afecțiuni precum Covidul îndelungat, în care simptomele persistă multe săptămâni sau luni după infecție, deoarece proteinele provoacă ravagii, de la perturbarea mecanismelor de apărare la atacarea organelor.

Deoarece Covid este o boală nouă, va trebui să treacă mai mult timp înainte ca traiectoria pe termen lung pentru fiecare dintre aceste componente să fie cunoscută. Dar Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey, a fost optimistă. „Faptul că aceste celule sunt acolo și nu par să cedeze foarte repede înseamnă că ne-am aștepta să le vedem mai târziu”, a spus ea.

„Faptul că oamenii se reinfectează în mod regulat de-a lungul vieții cu coronavirusuri sezoniere sugerează că imunitatea, indiferent dacă este sau nu mediată de anticorpi și / sau mediată de celule T, probabil nu este foarte durabilă”, a spus prof. de virologie gripală la Imperial College London.

Acest lucru pare să fie susținut de rapoarte în creștere despre reinfectări. Sebastian Johnston, profesor de medicină respiratorie și alergie la Imperial College London, a spus că, dacă are loc reinfecția, este probabil să fie mai puțin severă decât prima dată sau chiar asimptomatică – deși nu este întotdeauna cazul.

Vestea bună este că vaccinurile Moderna, Pfizer / BioNTech și Oxford / AstraZeneca au generat un răspuns imun și oferă protecție împotriva dezvoltării Covid. Mai mult, în timp ce gripa sezonieră necesită un vaccin diferit în fiecare an, deoarece suferă mutații rapid, există încă puține semne că acest lucru este valabil și pentru Covid.

Altmann a spus că noua tulpină de Covid detectată în Anglia este puțin probabil să provoace probleme de vaccinare, menționând că anticorpii neutralizanți induși de vaccin se leagă de multe părți diferite ale așa-numitei proteine ​​spike – parte a virusului care o ajută să pătrundă în celule. „Se prevede că mutația [în virus] va aduce o schimbare destul de nesemnificativă la o mică parte din proteina spike”, a spus el.

Dar nu este încă clar cât va dura protecția indusă de vaccinare sau dacă vaccinurile previn infecția și transmiterea, precum și bolile. Vaccinurile ar putea face mai bine decât imunitatea naturală, dar nu vom ști până nu le vom studia pe ambele pe termen lung, a spus Johnston.

Deborah Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey, a spus că acum este important să se stabilească modul în care diferite aspecte ale răspunsului imun se corelează cu protecția și modul cel mai bun de măsurare a acestora, astfel încât să fie posibil să se evalueze mai bine nivelurile de imunitate la oameni și să se determine cât de des va fi necesară vaccinarea. „Acesta este un domeniu de cercetare în curs”, a spus ea.