• Ana-Maria Ambrosă: Neuroștiința arată că privirea unei opere de artă activează zone ale creierului asociate cu plăcerea
  • Medicii din Neuchatel, Elveția, au lansat un proiect-pilot în care prescriu vizite gratuite la muzee și grădini pentru pacienții cu probleme de sănătate mintală.
  • Astăzi, 15 aprilie, este celebrată Ziua Mondială a Artei.

Astăzi, 15 aprilie, este celebrată Ziua Mondială a Artei. În Elveția, medicii testează un nou tip de rețetă: plimbări în parc, vizite la muzee și galerii de artă, în loc de medicamente. Vor să ajute pacienții cu afecțiuni psihice și boli cronice să se trateze boala prin activitate fizică, cultură și artă.

Cum te ajută arta când ești anxios sau depresiv

Ana-Maria Ambrosă, psiholog, spune că arta are un impact profund asupra psihicului uman, mai ales în momentele de suferință. „Când ești anxios sau depresiv, lumea devine cenușie și insuportabilă. Arta poate funcționa ca o poartă spre altceva, spre emoții, sens și comunicare”, spune Ana Maria Ambrosa.

Ana- Maria Ambrosă: „Un muzeu nu este doar un loc cu tablouri, este un spațiu de liniște, reflexie și întâlnire cu istoria umană. Arta poate aduce sens și culoare în mijlocul durerii. Neuroștiința ne arată că privirea unei opere de artă activează zone ale creierului asociate cu plăcerea, recompensa și reglarea emoțională, cum ar fi cortexul prefrontal. În același timp, nivelul de cortizol — hormonul stresului — scade, iar dopamina, «molecula motivației», crește”.

Recomandări

ERIC IA BRONZUL LA ROBOTICĂ
SUA ATACĂ YEMENUL
CE MĂNÂNCI AZI?
SPANIA E ATACATĂ
SUCCES FĂRĂ ONLINE
TRUMP AMENINȚĂ CU VETO

O vizită la muzeu – la fel de eficientă ca o ședință clasică de terapie?

Ana- Maria Ambrosă: „Nu este un înlocuitor în sensul clasic, dar poate fi foarte valoros. Uneori chiar reprezintă punctul de pornire al unei vindecări. De exemplu, o vizită la muzeu, un concert sau o galerie de artă pot funcționa ca spații de «respiro» emoțional”.

Citește și