• Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că 87 de doze de vaccin, din cele peste 64.000 primite până acum în România, au fost declarate „pierdute sau irosite“
  • Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare spune că aceste pierderi reprezintă „un risc asumat“

„Sunt 87 de doze declarate pierdute sau irosite“, spune Valeriu Gheorghiță, însă „există un risc asumat al unor pierderi de vaccinuri, având în vedere că vorbim despre un vaccin multidoză“.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a fost întrebat despre motivele pentru care au fost risipite dozele de vaccin. „Este un proces dinamic. Motivele pierderii acestor doze sunt multiple: se poate sparge, diluare greșită. Sunt multe motive care se potrivesc. În registrul național al vaccinărilor există toate aceste date. Inclusiv dozele pierdute“, spune Gheorghiță.

Tot personalul medical, nu toate unitățile, au reușit să facă programarea. Am spus clar că toate persoanele din sistemul medical care vor să se vaccineze și nu au reușit, mai ales dacă lucrează într-o unitate în care există centru de vaccinare, să fie vaccinate. Zilnic, fiecare responsabil din centru își reevaluează necesarul de doze în așa fel încât să existe suficient ca să se poată vaccina toată lumea care se prezintă la centrele de vaccinare“, explică Valeriu Gheorghiță.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre cum se desfășoară vaccinarea: „În momentul în care, pe perioada zilei, constantăm că avem mai multe doze decât numărul destinat pentru programările din acea zi, putem să chemăm din persoanele programate în zilele următoare. Dacă am apucat să administrăm o singură doza dintr-un flacon și vedem că nu mai avem pe nimeni, ținem cont de faptul că cele 4 doze pot fi folosite în următoarele 6 ore și atunci mai chemăm din persoanele programate a doua zi“.