• Copiii pot internaliza stresul și anxietatea atunci când își văd părinții luptându-se din punct de vedere financiar, a declarat Ed Coambs, un terapeut licențiat.
  • În mod similar, experiențele traumatizante din copilărie care pot să nu aibă nimic de-a face cu banii în mod direct – cum ar fi faptul că nu te-ai simțit iubit de un părinte sau ai fost abuzat sexual – pot avea totuși ca rezultat comportamente legate de bani.
  • Dacă bănuiți că aveți obiceiuri financiare subminatoare care sunt determinate de emoțiile unei experiențe traumatizante, există modalități de a despacheta situația și de a stabili o relație mai sănătoasă cu banii.

Divorț, pierderea locului de muncă, eșecul unei afaceri, faliment, sărăcie. Puțini oameni trec prin viață fără să experimenteze o situație traumatizantă din punct de vedere financiar – fie că ai fost copil și ai privit cum părinții tăi trec prin ea, fie că ai trecut prin ea ca adult.

Astfel de evenimente pot duce la subminarea unor obiceiuri bănești care vă pot afecta finanțele, relațiile sau ambele, scrie CNN.

Copiii sunt afectați de problemele părinților

Să crești într-o gospodărie instabilă din punct de vedere financiar – mai ales dacă familia ta abia se descurcă – poate lăsa o amprentă profundă și poate influența modul în care te ocupi de bani la vârsta adultă, indiferent cât de mult succes financiar ai deveni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Fiecare zi este o urgență atunci când ești sărac. Întotdeauna ești ca și cum ai fi la o factură proastă distanță de a pierde totul”, a declarat Mars Nevada, director artistic la o agenție de publicitate, pentru Delyanne Barros, gazda podcastului „Diversified” de la CNN. „Să ai acest tip de amenințare existențială [și] să fii conștient de asta când ești copil te cam dă peste cap într-un mod pe care nu știu dacă l-am depășit încă în calitate de adult”.

Copiii pot internaliza stresul și anxietatea atunci când își văd părinții luptându-se din punct de vedere financiar, a declarat Ed Coambs, un terapeut licențiat, consilier financiar și autor al cărții „The Healthy Love & Money Way: How The Four Attachment Styles Impact Your Financial Well-Being”.

Așadar, modul în care vă ocupați de bani la vârsta adultă poate fi un răspuns emoțional la acești factori de stres, a spus Coambs. Un răspuns ar putea fi să devii foarte restrictiv în ceea ce privește modul în care cheltuiești banii și să fii critic la adresa cheltuielilor partenerului tău. Sau poate rezulta opusul, a remarcat el. „Poți fi excesiv de lipsit de griji în privința banilor, gândindu-te că ai putea la fel de bine să trăiești pentru ziua de azi, pentru că mâine s-ar putea să nu mai fie”.

În mod similar, experiențele traumatizante din copilărie care pot să nu aibă nimic de-a face cu banii în mod direct – cum ar fi faptul că nu te-ai simțit iubit de un părinte sau ai fost abuzat sexual – pot avea totuși ca rezultat comportamente legate de bani care îți afectează sănătatea financiară și relațiile, a remarcat Coambs.

De exemplu, dacă cheltuiți prea mult pentru a vă spori valoarea de sine, acest lucru poate duce nu numai la datorii imposibil de gestionat pe cardul de credit, ci și la critici dureroase din partea unui partener, care se poate simți ca amenințarea de respingere pe care ați simțit-o în copilărie. Iar acest lucru, la rândul său, vă poate determina să deveniți secretos din punct de vedere financiar.

Traumele pot apărea și la adulți

Uneori, bineînțeles, trauma financiară va lovi la vârsta adultă, nu în copilărie. Un exemplu deosebit de pernicios este acela de a fi luat prin surprindere din punct de vedere financiar de către un soț sau o soție. De exemplu, faptul de a afla că soțul/soția are o aventură poate fi traumatizant. Dar această traumă este apoi agravată dacă afli, de asemenea, că soțul/soția care te înșeală a cheltuit o mulțime de bani pe cealaltă persoană.

Este atât de traumatizant și poate eclipsa trădarea sexuală. Este un pumn-doi. Devine foarte problematic pentru că [tu] nu ai știut”, a declarat Debra Kaplan, terapeut licențiat și autor al cărții „Bătălia titanilor: Stăpânirea forțelor sexului, banilor și puterii în relații”.

Așa că, de exemplu, unii oameni pot răspunde devenind foarte fericiți la riscuri cu banii lor. „Impactul devine ‘Cum să am încredere? Nu pot avea încredere în mine însumi pentru că am crezut în această persoană. Nu știu ce este real’. Așa că ajung să nu cheltuiască pentru că nu au încredere”, a spus Kaplan.

Specialiștii recomandă terapia financiară

Dacă bănuiți că aveți obiceiuri financiare subminatoare care sunt determinate de emoțiile unei experiențe traumatizante, există modalități de a despacheta situația și de a stabili o relație mai sănătoasă cu banii.

Terapia financiară este un domeniu în plină dezvoltare care combină, de obicei, expertiza psihologică a unui terapeut licențiat cu abilitățile unui planificator financiar certificat în ceea ce privește gestionarea banilor și modificările comportamentului financiar.

Uneori, le puteți obține pe amândouă în aceeași persoană. Dar, dacă nu, poate doriți să consultați mai întâi un terapeut, a recomandat Alex Melkumian, terapeut licențiat în domeniul căsătoriei și familiei și fondator al Centrului de Psihologie Financiară din Los Angeles.

Întâlnește-te cu cineva care are o pregătire clinică pentru a aprofunda povestea ta despre bani și pentru a afla de ce te comporți așa cum o faci. Apoi, când procesați aceste experiențe, vă puteți întâlni cu un CFP pentru a aprofunda cifrele”, a spus Melkumian.

În orice caz, verificați întotdeauna acreditările și experiența unui profesionist înainte de a lucra cu el.