• Persoanele care suferă de depresie clinică (majoră) au mai multe amintiri negative și se lasă, adesea, influențate de ele atunci când se gândesc la viitor
  • Acest lucru ar putea fi un motiv pentru care persoanelor cu depresie clinică le este greu să-și găsească motivația de zi cu zi
  • Cercetătorii unui studiu au găsit o legătură între memorie și așteptările viitoare

Când ne gândim la parcursul vieții noastre, ne putem aminti atât evenimentele pozitive, cât și pe cele negative. Cu toate acestea, pentru persoanele care suferă de depresie majoră, amintirea evenimentelor din trecut este mult mai dureroasă, scrie Psychology Today.

Cu alte cuvinte, cei care suferă de depresie majoră tind să aibă mai multe amintiri negative decât pozitive, ceea ce îi poate face să aibă mai puțină încredere că au abilitatea de a depăși obstacolele vieții. Depresia clinică apare în urma unor evenimente foarte stresante, ca de exemplu pierderea unei persoane dragi.

În plus, persoanele cu depresie majoră au mai multe așteptări negative referitor la propriul lor viitor. Astfel, ele percep evenimentele următoare ca fiind mai puțin importante și mai puțin pozitive, comparativ cu persoanele care suferă de depresie ușoară.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ce legătură există între memorie și așteptările viitoare

Psihologii consideră că această atitudine negativă față de viitor le poate afecta starea de spirit și motivația persoanelor cu depresie majoră, devenind mai triste și mai descurajate.

Cercetătorii Reuma Gadassi Polack, Tanya B. Tran și Jutta Joormann din cadrul Departamentul de Psihologie de la Universitatea Brown și-au propus să analizeze ce legătură există între memorie și așteptările viitoare.

La studiu, au luat parte 64 de persoane, jumătate dintre aceștia suferind de depresie clinică. Participanții au primit câteva expresii sau indicii negative, dar și unele pozitive, apoi au trebuit să-și amintească și să descrie o experiență similară.

De exemplu, unele persoane din cadrul studiului au primit un indiciu pozitiv, ca de pildă o încurajare, apoi au trebuit să-și amintească și să povestească o întâmplare legată de acea încurajare: în acest caz, un moment pozitiv în care au dus o sarcină la bun sfârșit și au avut succes.

La polul opus, cei care au primit indicii negative, ca de exemplu „o zi stresantă”, au avut de povestit amintiri mai puțin plăcute ale evenimentelor pe care le-au trăit.

Specialiștii au constatat, în final, că amintirea negativă a unor evenimente din trecut s-a extins inclusiv către așteptările viitoare. Cu alte cuvinte, persoanele cu depresie majoră se așteptau ca evenimentele mai puțin plăcute să apară mult mai frecvent în viața lor, în timp ce, la polul opus, participanții fără depresie se așteptau să aibă parte de momente pozitive în viitor.

Astfel, cercetătorii au găsit, într-adevăr, o legătură între memorie și așteptările viitoare. 

Rezultatele au arătat că ambele grupuri de participanți se așteptau ca evenimentele trecute pozitive, care au avut loc mai frecvent, să se repete în viitor. 

Cu toate acestea, numai persoanele cu depresie clinică au crezut că evenimentele negative, care au avut loc mai frecvent, se vor întâmpla din nou.