• România e fruntașa UE la numărul de decese din spitale care puteau fi evitate.
  • 80,1% din decese ar fi putut fi prevenite cu un sistem sanitar sănătos.
  • România alocă către prevenția bolilor doar 1,7% din cheltuielile cu sănătatea.
  • Anul acesta, doar 5,5% din PIB a fost alocat către sănătate.
  • Au trecut 3 luni și 3 zile de la incendiul de la Piatra Neamț, dar nu avem răspuns.

Astăzi se votează moțiunea simplă împotriva lui Vlad Voiculescu. Ministrul nu e obligat să demisioneze. Dar, ce s-ar schimba în viața ta dacă se schimbă ministrul? Mai nimic, dacă ne uităm că în 30 de ani am avut 26 de miniștri ai Sănătății și niciun proiect mare rezolvat de la 0. Ne tratăm tot în spitale ridicate în anii 70 și nici nu știm de ce iau foc atunci când iau foc.
Mai mult, România este fruntașă a UE în ceea ce privește rata deceselor care ar fi putut fi evitate.

Cum plătim neputințele sistemului sanitar românesc

Uneori, de prea multe ori, plătim cu viața. A noastră sau a celor pe care îi iubim. Raportul Eurostat de anul trecut arăta că suntem campioni la morți care puteau fi evitate. Mai exact 80,1% din totalul deceselor puteau fi evitate. Adică 1,2 milioane de decese, dintr-un total de 1,7 milioane.
Îți spun că 741.000 dintre decese puteau fi prevenite prin intervenții eficiente de sănătate publică și prevenire primară, iar 422.000 puteau fi evitate prin intervenții medicale la timp. Principalele cauze ale acestor decese, au fost atacul de cord, cancerul traheal și accidentele vasculare.

Cât investește România în sănătate

Dacă vorbim despre bani pentru prevenţia bolilor dintre ţările Uniunii Europene, România alocă cel mai puțin. Doar 1,7% din cheltuielile totale cu sănătatea, în timp ce media Uniunii Europene este de 3,1%. Dacă vorbim despre câți bani sunt alocați din PIB către sănătate, lucrurile stau…la fel de prost. Anul acesta, din bugetul statului s-a alocat doar 5.5% din PIB. Înseamnă că suntem pe penultimul loc la nivelul UE. Așa că nu prea avem speranță în ceea ce privește sistemul sanitar din România.

Recomandări

PSD SE RETRAGE DIN COALIȚIE
BOLOJAN: ÎI VA COSTA MULT PE ROMÂNI
AUR ESTE GATA SĂ-ȘI ASUME GUVERNAREA
IOHANNIS: RO E ÎNTR-O SITUAȚIE COMPLICATĂ
CARE E SOARTA TIKTOK
NETANYAHU DISCUTĂ PACEA

Spitalele sunt vechi, prost dotate, pline de probleme iar mai marii noștri-s plini de promisiuni și cam atât pentru că, știi și tu, la nici 3 luni de la incendiul de la Piatra Neamț, a urmat tragedia de la Balș.


Au trecut 3 luni și 3 zile de la incendiul de la spitalul de la Piatra Neamț si iată că încă nu avem niciun răspuns. Știm doar că verificarile au reînceput pe 12 februarie.

După Neamț a urmat Balș. Deși ni s-au promis raspunsuri, n-au venit. Nici acum. Dar știm că Vlad Voiculescu spune că nu e eficient să adaptăm spitalele vechi. Că e mai greu și costă mai mult. Fapt pentru care a spus că până în 2024 vom avea fundațiile pentru cele 3 spitale regionale din Craiova, Iași și Cluj dar nu numai. Așteptăm.